× Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Kompanije Coca-Cola HBC i Bambi predstavile Izveštaj o održivom poslovanju

Više
3 meseci 2 nedelja pre - 3 meseci 2 nedelja pre #1994 od Zarko
 
Kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Bambi predstavile su Izveštaj o održivom poslovanju za 2022. godinu, pod nazivom ,,Održivost – snaga koja pokreće zajedničke promene’’. Ovo je jubilarni, deseti po redu Izveštaj kompanije Coca-Cola HBC Srbija, a treći kojim su obuhvaćeni i podaci kompanije Bambi. 

U svetu sve većih ekoloških i društvenih izazova, kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Bambi nastavljaju posvećeno da brinu o zaposlenima i partnerima, zaštiti životne sredine i uticaju koji ostvaruju na zajednice, transparentno komunicirajući ostvarene rezultate.  Zahvaljujući primeni inovativnih mera i tehnologija, kompanije su ostvarile napredak u ključnim indikatorima. Obe kompanije značajno su smanjile potrošnju vode: Coca-Cola HBC Srbijaizuzetnih 54%  po litru proizvedenog pića u poslednjih 15 godina, dok je kompanija Bambi za deset godina napravila smanjenje od 48% po toni proizvoda. Kompanije koriste električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, a potrošnja energije po litru proizvedenog pića u 15 godina u Coca-Cola HBC Srbija smanjena je  čak 59%.Značajan uspeh kompanije Bambi je da se98%otpada koji se generiše na lokaciji fabrikese zbrinjava krozrazličite vidove tretmana, dok kompanija Coca-Cola HBC Srbija reciklira ili na drugi način ponovo upotrebljava 99% otpada koji nastaje u fabrikama. Sva pakovanja proizvoda ove dve kompanije su reciklabilna, što znači da ih je moguće reciklirati. Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u prošloj godini primenila je dve nove inovacije na pakovanjima, KeelClip kartonski poklopac za grupisane limenke, kao i pričvršćene čepove, kako bi smanjila potrošnju plastike i omogućila sakupljanje i reciklažu celog pakovanja.

 „U protekloj deceniji smo hrabro kročili putem održivosti, na kojem postižemo značajan napredak u ključnim parametrima, kao što su ušteda vode, energije, smanjenje emisije CO2.Ipak, u održivosti vidimo više od toga, vidimo snagu koja „otključava“ potencijal naših ljudi. Kao pojedinci i kolektiv, rastemo na ovom putu, ali podržavamo i ljude izvan naše organizacije da rastu. Ponosan sam na naše projekte za mlade, Coke Summership i Podrška mladima, kao i program dodele 25 stipendija najboljim studentima iz cele Srbije. Uz snažna partnerstva, nastavljamo putem održivosti, zajedno kreirajući svet koje će buduće generacije s ponosom naslediti”, poručio je Svetoslav Atanasov, generalni direktor Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gorai dodao da je kompanija u 2022. godini otvorila novu punionicu u opštini Kučevo, što je investicija vredna 5 miliona evra, uz 50 novih radnih mesta.


 
Za kompaniju Bambi, 2022. godina je takođe bila uspešna.Kao  lider u konditorskoj industriji snažno smo posvećeni ostvarivanju pozitivnog uticaja na lokalnu zajednicu u kojoj poslujemo. Želeo bih da istaknem dve najveće investicije tokom prethodne godine - otvaranje Centra za istraživanje i razvoj, laboratorije znanja u koju smo  uložili  2.3 miliona evra, dok je druga važna investicija otvaranje reciklažnog ostrva, veličine 500 m2, na kome je moguće prikupiti 30 različitih vrsta otpadnih materijala koji se generišu u našoj fabrici. U godini za nama pažljivo smo pratili navike potrošača i dodatno razvili naš veganski portfolio,zdravije opcije i po prvi put lansirali proizvod bez glutenarekao je na predstavljanju Izveštaja Ognjen Lazić, direktor marketinga i Commex-a kompanije Bambi. 

Pored brojnih projekata i inicijativa, u 2022. godini kompanije su uložile 340.000 evra u lokalne zajednice i donirale preko 200.000 litara i 16 tona proizvoda. Zajedno, Coca-Cola HBC Srbija i Bambi tim broji 1.763 zaposlena, koji su u 2022. godini 1.500 sati u toku radnog vremena posvetili volontiranju.Uspeh impresivnog portfolija od čak 55 brendova oslonjen je u prvom redu na najviše standarde u kvalitetu proizvoda. Kompanije sarađuju sa preko 38,5 hiljada kupaca, kao i brojnim domaćim dobavljačima, na koje troše većinu budžeta za nabavke: Coca-Cola HBC Srbija 81% budžeta usmerava domaćim dobavljačima, a Bambi 76%.Kompanije su i ove godine organizovale Sustainability forum, koji je okupio partnere oko teme održivosti. Kroz jedinstvenu kreativnu radionicu Design Sprint, predstavnici različitih sektora su razmenili mišljenja i ideje o održivom poslovanju u narednoj deceniji. Ova radionica je okupila predstavnike kompanija, državnih institucija, medija i civilnog sektora.Izveštaj o održivom poslovanju usklađen je, kao i do sada, sa zahtevima najzastupljenije svetske metodologije u toj oblasti – Global Reporting Initiative (GRI) i ispunjava visoke zahteve Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija koji se odnose na Izveštaj o napretku.
Last edit: 3 meseci 2 nedelja pre by Zarko.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum