Vesti iz trgovine

kucna_hemijaVeliki broj proizvoda od 01. januara će moći da se uvozi iz EU bez carine. Tu spadaju  putnički automobili, bela tehnika, kućni aparati, automobilske gume, kućna hemija i druga roba široke potrošnje.

Od 1. januara počinje nova faza liberalizacije carinskih stopa, pa bi trebalo da ti proizvodi pojeftine na domaćem tržištu i budu pristupačniji našim kupcima.


Bez carine će moći da se uvoze putnički automobili preferencijalnog porekla iz EU, i to sa benzinskim motorom zapremine od 1.000 do 3.000 kubika, ili sa dizel motorom od 1.500 do 2.500 kubika.

Automobili sa drugačijom kubikažom moći će da se uvezu bez carine tek od 1. januara 2014. Godine. Na režimu bescarinskog uvoza iz EU biće bela tehnika: frižideri, zamrzivači, mašine za pranje posuđa, mašine za pranje i sušenje veša, zatim ručni alat, motike, budaci, ašovi, ručne testere...

U kategorju robe široke potrošnje ubrajaju se gelovi za tuširanje, šamponi za kosu i paste za zube, kao i više vrsta igračaka, obuće, naočare za sunce, koji će takođe moći da se uvezu iz EU bez carine. Od prehrambenih proizvoda, bez carine će biti dozvoljen uvoz testenine, flaširane vode, čokolada i svih vrsta ribe osim šarana, zato što Srbija štiti domaću proizvodnju.

Kada je reč o uvozu robe iz EU koja ima preferencijalni status, na te proizvode se primenjuje povlašćena carinska stopa, pod uslovom da su u potpunosti proizvedeni u članicama Unije. Pod tim se podrazumeva da je reč o prirodnim bogatstvima jedne zemlje: rude, minerali, okoćene i uzgojene životinje, ubrani ili požnjeveni poljoprivredni proizvodi, ili su u pitanju proizvodi koji su nastali dovoljnom obradom ili preradom materijala koji ne moraju da budu poreklom iz EU.

Što se tiče uvoza poljoprivrednih proizvoda, Srbija najviše štiti tu domaću granu privrede, koja će ostati zaštićena i nakon 2016. godine i to deo, a ne svi proizvodi. Pomoćnik ministra trgovine Bojana Todorović rekla je da će i po isteku Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija zadržati carinsku zaštitu na uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda, do momenta dok ne postane punopravna članica EU.

To se odnosi na sve vrste mesa, klanične proizvode, neke vrste jogurta, kiselo mleko, maslac, razne sireve, med, krompir, salatu, krastavce, kukuruz šećerac, povrće, suve šljive, pšenicu, brašno, kobasice, testenine, džemove, voće, voćne sokove, jabukovaču, kruškovaču, duvan, šećer i ulje od suncokreta.

 

Od Nove godine carina za uvoz junećeg mesa iz EU se snižava sa 18 odsto na 15 odsto, za jagnjeće meso sa 18 na 16,5 odsto, na svinjsko meso sa 18 na 15 odsto i na pileće meso sa 15 na 12 odsto, navela je pomoćnik ministra trgovine.

Od 1. januara 2013. bez carina mogu da se uvezu određene vrste jogurta, čokolada i proizvodi od čokolade, margarin, sladoled, testenine, biskviti, kečap, pivo dobijeno od slada, vermut i ostala vina od svežeg grožđa, konjak, grapa, brendi, viski, rum, džin, votka, likeri i rakije.

Todorović je napomenula da u Sporazumu postoji zaštitna klauzula koja predviđa privremeno podizanja carina ukoliko dođe do naglog i prekomernog uvoza bilo kog proizvoda koji bi mogao da ugrozi proizvodnju u Srbiji, a na nama je samo da podacima dokažemo Briselu da takva situacija postoji.