Vesti iz trgovine

AgrokorKoncern Agrokor i američki „private equity“ fond Blekstoun su ponudili za turski trgovinski lanac Migros 3,2 milijarde dolara.

Koc, vlasnik Migrosa, obavestio je berzu u Istambulu da su pregovori o prodaji najvećeg turskog maloprodajnog lanca ušli u poslednju fazu, ali da sporazum još nije potpisan.

Trgovina deonicama Koc holdinga i Migrosa danas je bila suspendovana u očekivanju ovog saopštenja. Nakon što je ono objavljeno, trgovina je nastavljena a obe deonice beleže rast. 

Deonica Migrosa od početka godine oslabila je 17 posto, ali je to ipak manje od pada glavnog berzanskog indeksa Istambulske berze, koji je potonuo 24 odsto.

Holding Koc prodaje 51 posto udela u Migrosu, trenutne tržišne vrednosti od otprilike 2,8 milijardi dolara. Migros je najveći maloprodajni lanac na brzorastućem turskom tržištu, ima više od hiljadu supermarketa i diskontnih trgovina, uglavnom u Turskoj, ali i u Azerbejdžanu, Kazahstanu, Makedoniji, Kirgistanu i Rusiji.

Prema pisanju medija, konzorcijum Agrokora i Blekstouna je favorit za preuzimanje Migrosa, a analitičari kažu da bi ponuda od 3,2 milijadre dolara mogla da razočara manjinske deoničare, jer predstavlja svega 14 odsto iznad trenutne tržišne vrednosti.

 

Izvor: B92