Mlekara Subotica na tržište Evropske unije mesečno izveze 50 tona mlečnih proizvoda sa dužim rokom trajanja

mlekara_subotica-small

Jedina koja je medju srpskim mlekarama dobila dozvolu za izvoz u EU je „Mlekara Subotica“. Ona mesečno izveze 50 tona mlečnih proizvoda sa dužim rokom trajanja, kao što su kajmak, feta sir, jogurt...

Direktor ove kompanije Milan Grujić je rekao da planiraju da u 2012. godini proizvedu 60 miliona litara mleka, a u prvih pet meseci  dnevni prosek im je iznosio 175.000 litara.

Na tržište Evropske unije mlekara Subotica izvozi oko pet posto proizvodnje, od kako je dobila dozvolu 16.11.2010. Grujić je dodao i da je za dobijanje ovakve dozvole bilo potrebno oko godinu dana, ali da je mnogo teško naći kupca sa takvog tržišta.

U Sloveniji se njihovi proizvodi prodaju u Merkatoru i Šparu, a u Austriji samo u lokalnim radnjama. Naravno cilj je početi prodaju u nekim većim trgovinskim lancima i potpisati ugovore sa njima.

Takodje imaju u planu da izadju na tržište Varšavske ili Londonske berze i to zajedno sa Imlekom, mada nije isključena mogućnost prodaje i neke od Salfordovih mlekara.

Najavljeno je i povećanje otkupne cene mleka od prvog avgusta. Ono će naravno zavisiti od količine i kvaliteta mleka, ali neće biti više od 1,60 dinara po litru.