Vesti iz trgovine

marketi-smallIako se čini da naši trgovci vode veliku bitku oko potrošača, istina je da najveća konkurencija postoji samo u reklamnim i akcijskim sniženjima, koja čak ni tada nisu značajna.

Nama zapravo nedostaje konkurencija, prava konkurencija od nekog velikog trgovinskog lanca koji posluje širom sveta, kao što je na primer Lidl.

Kod nas postoji samo jedan trgovinski lanac koji ima svoje trgovine širom sveta, a to je Metro koji je još povrh svega veleprodajni lanac.

Lidl je već obezbedio nekoliko lokacija u Srbiji na kojima planira da otvori svoje trgovine, ali se još ne zna tačno kada će početi sa radom.

Kako stručnjaci ocenjuju niže cene i bolje ponude u marketima možemo očekivati po dolasku veće konkurencije, koja će prodrmati celo tržište i zbog koje će se naši trgovci zamisliti da li će umanjiti marže i ponuditi proizvode po nižim cenama.

Naime, veliki trgovinski lanci kao što je Lidl posluju tako što ne šire asortiman na 50 vrsta čokolada, već u ponudi imaju dve ili tri i to uglavnom svoju robnu marku. Onda ih nabavljaju u velikim količinama pa im dobavljači daju niže cene pa tako i potrošači dobiju proizvode po nižim cenama, objasnila je Ljiljana Stanković, pomoćnik ministra poljoprivrede.

U Lidlu takodje 90 posto robe čine proizvodi trgovačke marke a preostalih desetak posto su poznate marke.

U okviru nemačke kompanije Švarc grupa posluju poznati diskontni lanci poput Lidla i Kauflanda. Prodajne objekte ima u više od 20 država, a procena je da godišnje obrne nešto manje od 80 milijardi dolara. Oko 90 procenata svih prodajnih objekata ove kompanije otpada na Lidl. Prva radnja otvorena je 1973. godine.