Vesti iz trgovine
fabrika_ulja-smallFabrika ulja iz Kruševca i jedna austrijska kompanija potpisale su ugovor o proizvodnji ulja. Početak izvoza se očekuje već  krajem juna.

Rade Antić, predsednik fabričkog Samostalnog sindikata  je rekao da je predvidjeno da kruševačka fabrika od austrijskog partnera dobije bankarsku garanciju na 500 000 evra  za koje bi fabrika mogla da napuni oko 500 000 litara ulja.


Kruševačka Fabrika ulja je bila privatizovana 2004. godine i to tako što je otkupljena na trećem tenderu za 30 000 evra,od strane Božina Milićevića, jednog privrednika iz tog grada. Tada je naziv ove fabrike promenjen u Plima M, a naziv je ponovo vraćen kada je ugovor o privatizaciji raskinut 2011. godine.

Za sada fabrika funkcioniše tako što nabavku sirovina obezbedjuje od bankarskih garancija koje daju kupci. Trenutno se u fabrici puni ulje za partnera iz Makedonije na čemu je angažovano 50 od postojećih 160 radnika.

Ako bi saradnja sa austrijskom kompanijom ostala dugoročna moguće je da bi ta kompanija omogućila dva miliona evra za nabavku sirovina od čega bi moglo da se proizvodi 10 miliona litara ulja godišnje, a fabrika bi tme bila upošljena narednih šest do sedam meseci.