Vesti iz trgovine

friesland_campina-smallHolandska kompanija Royal Frisland Campina odustala je od pregovora za kupovinu ”Imleka“, jer nisu uspeli da se dogovore oko glavnih uslova, od kojih je jedan naravno cena.

Glavni problem je verovatno kursna razlika koja je u znatnoj meri povećala cenu ove kompanije. Kako stručnjaci ocenjuju kursne razlike negativno utiču na mnoge transakcije pa i na ovu.

Kada je reč o investitorima, odustajanje ove kompanije od Srpskog tržišta ne bi trebalo da ima generalni trend, jer je ovde jednostavno samo doslo do zastoja u pregovorima.

U kompaniji Danube foods kažu da je saradnja sa kompanijom Campina ostala korektna i da postoji mogućnost za obnavljanje pregovora ako se do tada „Imlek“ i „Mlekara Subotica“ ne prodaju nekoj drugoj kompaniji i naravno ako kompanija „Campina“ još uvek bude bila zainteresovana.

Generalni direktor kompanije Danube Foods Slobodan Petrović  rekao je da neće doći do nestašice mleka zbog ovog dogadjaja, ali da će mlečni proizvodi poskupeti, nevezano za odustajanje Campine, nego zbog  poskupljenja energenata, slabljenja dinara i povećanja cene goriva, koja utiče na cenu transporta.