Vesti iz trgovine

merkator_konfer.-smallNa međunarodnoj konferenciji održanoj u utorak 28.februara u Ljubljani, u kongresnom centru „Cankarjev dom“, novinarima se najpre obratio Žiga Debeljak, predsednik Uprave. On je govorio o dostignućima Grupe „Mercator“, kao i o planovima za tekuću 2012. godinu.

U prethodnoj godini, Grupa „Mercator” ostvarila je 2,93 milijarde evra čistog prihoda od prodaje, što predstavlja rast od 5,3 odsto u poređenju sa 2010. godinom.

U pretežnoj meri, ovaj rast prihoda dolazi sa stranih tržišta. U 2011. godini, Grupa „Mercator“ investirala je približno 122 miliona evra, prvenstveno u razvoj trgovačke mreže. U toku 2011. godine, „Mercator“ je otvorio 96 novih prodajnih jedinica na šest tržišta.

„Mercator“ je ojačao svoj tržišni položaj putem strateškog povezivanja sa preduzećima „Familija Marketi“ na srpskom tržištu, „Drvopromet“ na bosanskom tržištu i sa „En Plus“, koji sada pod imenom „M - Energija“ upravlja mrežom samouslužnih benzinskih stanica „Maxen“, na slovenačkom tržištu.

U ovoj godini, Grupa „Mercator“ planira više od 3 milijarde evra neto prihoda od prodaje, što predstavlja rast od 3,35 odsto u poređenju sa godinom koja je iza nas. Usled očekivanog zaoštravanja ekonomskih uslova, „Mercator“ je već formulisao antikrizne mere. U pitanju su mere koje se odnose na stvaranje vrednosti za potrošače, povećanu efikasnost, kao i na upravljanje rizicima.

Saopštena je i informacija da će „Mercator Centar” u Beogradu biti zatvoren u periodu od početka maja do kraja avgusta, zbog renoviranja. Cilj je ”vratiti stari sjaj”, a biće promenjen i miks zakupaca.

Pored predsenika Uprave o planovima ove kompanije govorila je i Mateja Jesenek, članica Uprave za strateški marketing i globalne nabavke, zatim Vera Aljančič Falež, članica Uprave za strateški razvoj kadrova i organizacije, Jože Sadar, pomoćnik predsednika Uprave za područje maloprodaje, te Peter Zavrl, član Uprave za područje veleprodaje, Stanka Čurović, članica Uprave za područje Mercator trgovina u jugoistočnoj Evropi, Aleš Resnik, pomoćnik predsednika Uprave za područje Mercator Nekretnine, kao i Melita Kolbezen, članica Uprave za strateške finansije.