Vesti iz trgovine

apatinska-pivara-smallEngleska kompanija CVC kapital partners planira da proda pivare koje poseduje u 9 zemalja istočne i srednje Evrope među kojima je i naša Apatinska pivara.

Kao potencijalni kupci navode se dve najveće pivare iz Japana.

Dve najveće japanske pivare, „Asahi" i „Santori", su rešile da prošire tržište na Evropu. Mada belgijski „Inbev", koji je 2009. prodao pogone u Apatinu Englezima ima pravo preče kupovine.

U pitanju su dve ogromne japanske kompanije, koje imaju veliko tržišno učešće ne samo u Aziji, nego i u Americi. Obe su osnovane još u 19. veku i vremenom se sve više šire i osvajaju nova tržišta. „Asahi" je proizvođač najprodavanijeg piva u azijsko-pacifičkom regionu. I takodje ovo za njih ne bi bila prva investicija u Srbiji, jer su 2009. zajedno sa kompanijom „Mitsui" uložili 33 miliona dolara u fabriku kvasca u Senti.

Apatinska pivara trebalo bi da bude prodata u paketu sa bivšim pivarama „Inbev"-a u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj , BiH, Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj.

Sve pivare u devet zemalja koje su u vlasništvu CVC-a mogle bi da koštaju više od tri milijarde evra. Ipak, nije isključeno da se u posle pregovora sa Japancima dobije i znatno više, s obzirom na to da obe kompanije žarko žele da preuzmu pivare.