Vesti iz trgovine

paci-pagliari-smallItalijanska kompanija “Paci & Pagliari” potpisala je protokol o saradnji sa predstavnicima opštine Svilajnac za izgradnju fabrike peleta od drveta.

Ta kompanija planira da u fabriku uloži više od 4 miliona evra, a biće otvoreno 50 novih radnih mesta.

Predsednik  te kompanije Patrisio Paci rekao je da će fabrika proizvoditi od 30.000 do 50.000 tona tog bio-goriva godišnje. Dodao je da su se za Srbiju odlučili jer ima dovoljno drveta za proizvodnju.

Drveni peleti su se prvi put pojavili 70-ih godina prošlog veka. Drveni peleti su ugljenik-neutralno bio-gorivo izrađeno od kompresovanog drveta koje obezbeđuje konzistentno i ekonomično grejanje.

U proizvodnji drvenih peleta koristi se piljevina, strugotina i otpadno drvo, odnosno nusproizvodi drugih industrija koji bi u suprotnom završili na deponijama.
Paci e Palari je italijanska kompanija koja je više od 25 godina prisutna na evropskom tržištu u oblasti zoo-tehnike, organske proizvodnje stočne hrane, sena, lekovitog bilja i slično Poslednjih godina isključivo se bave proizvodnjom organske robe, koju izvoze najviše u zemlje severne Evrope.

Zamenik predsednika opštine Svilajnac Predrag Milanović je rekao da je opština obezbedila sve dozvole i uslove koje su investitori tražili i očekuje da će proizvodnja početi do kraja godine.