Vesti iz trgovine
GORENJE-SMALLU Valjevu su danas potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović i Branko Apat član Uprave kompanije "Gorenje Velenje" potpisali memorandum o izgradnji još jedne fabrike za rashladne uređaje.
Država će dati podsticaje za taj projekat u vrednosti do 20 odsto od ukupne vrednosti investicije, rekla je Verica Kalanović

Apat  je posle potpisivanja memoranduma  istakao da će Valjevo zahvaljujući toj investiciji postati centar "Gorenja" u Evropi, za rashladne uređaje - frižidere i zamrzivače.

Takodje  je rekao da je planirano da druga fabrika u Valjevu bude izgrađena u narednih godinu i po dana. Medjutim istakao je da će sve  zavisiti od brzine kojom će biti rešene sve procedure i izdate neophodne dozvole za taj projekat.

Apat je istakao da se sada u "Gorenju" u Valjevu proizvodi između 400.000 i 500.000 hladnjaka godišnje, a da će izgradnjom druge fabrike biti duplirani postojeći kapaciteti.

"Gorenje"  takodje ima fabriku i u Staroj Pazovi, gde se proizvode bojleri, a u fabrici u Zaječaru već se proizvode veš mašine.

Izgradnjom druge fabrike u Valjevu "Gorenje" će u sve četiri fabrike u Srbiji ukupno zaposliti više od 1.500 radnika, a ukupna ulaganja ove kompanije u Srbiji iznosiće više od 70 miliona evra.

Planirano je da će u sledećoj godini biti potpuno završena izgradnja fabrike u Zaječaru, gde je trenutno zaposleno oko 100 ljudi.

Potpisnici memoranduma pozivali su grad Valjevo da se u okviru svojih nadležnosti uključi u taj projekat i oslobodi investitora od plaćanja taksi, kao i da u najkraćem mogućem roku izda sve potrebne dozvole.

Kalanovićeva je rekla novinarima da će izgradnjom druge fabrike "Gorenja" u Valjevu to biti najveća investicija u zapadnoj Srbiji, kao i da će prioritet sledeće vlade biti da taj deo zemlje dobije moderan autoput kako bi se privuklo što više investitora.