Vesti iz trgovine

delez-smallBelgijski trgovinski lanac "Delez" objavio je da zbog slabijih rezultata pri kraju godine na ključnim tržištima SAD i Belgije planira da otpusti 5000 zaposlenih.U Srbiji će, kako je saopšteno, "Delez" reorganizovati svoju maloprodajnu mrežu otvaranjem 20 i renoviranjem 40 prodavnica.

David Vander Skuren, generalni direktor "Delez grupe" za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru je izjavio da "Delez" prepoznaje region jugoistočne Evrope kao tržište koje može da podstakne rast čitave grupe. Analizirali su njihovu maloprodajnu mrežu i odlučili da naprave izvesne izmene kako bi što uspešnije pružali najbolje usluge potrošačima.

Postojeće prodavnice "Tempo Ekspres", kako je saopšteno, proširenjem asortimana, izmenom izgleda prodavnica i načina izlaganja robe, biće prebačene u format "Maksi".

Otvaranje i renoviranje prodavnica obavljaće se postepeno tokom godine, a u narednih šest meseci biće zatvaran po jedan "Mini Maksi" u Mrčajevcima, Kragujevcu, Baljevcu, Vranju i tri u Šapcu.

“Iako ove odluke, koje imaju veliki uticaj na naše zaposlene, potrošače i lokalne zajednice, nije bilo lako doneti, one će doprineti učvršćivanju našeg poslovanja i prisustva na ovom tržištu. Zatvaranje neprofitnih i otvaranje novih prodavnica će kompaniji doneti uštede koje "Delez Srbija" planira da reinvestira na srpskom tržištu, od čega će najveće koristi imati potrošači”, rekao je Vander Skuren.

U prodavnicama koje se zatvaraju, gde god je to bilo moguće, zaposlenima je ponuđen posao u drugim objektima u sistemu "Delez Srbija". Zaposlenima kojima zbog opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti da ponude  posao, biće ponuđena najbolja moguća opcija kako bi što lakše podneli promenu- kaže se u saopštenju ove kompanije.

Od jula 2011.godine kada je "Delez" kupio maloprodajne lance "Maksi" i "Tempo", u "Delez Srbija" je otvoreno nekoliko stotina radnih mesta, a  u narednom periodu bi trebalo da obezbede dodatnih 600 radnih mesta otvaranjem novih objekata.

Takođe će zatvoriti supermarkete i hipermarkete u Srbiji, Bugarskoj i Bosni, i tako ukinuti oko 100 radnih mesta.
“U celoj godini (2011) smo imali rast prihoda ali smo razočarani prihodom u SAD i Belgiji u četvrtom kvartalu”- istakao je direktor "Delez grupe" Pjer-Olivije Bekers.
U novembru prošle godine "Delez" je upozorio na pogoršanje stanja na tržištu i na okretanje potrošača jeftinijim proizvodima.