Vesti iz trgovine
kese-smallOsim što ih više neće biti u trgovinama, njihova proizvodnja biće dodatno oporezovana.
Proizvođači kesa će dobijati stimulans od sedam hiljada dinara,ali će morati svoje proizvode prvo da šalju u laboratoriju na ispitivanje porekla.
Prema uredbi Ministarstva životne sredine, od sada da bi uopšte dospele na tržište sve plastične kese prvo moraju da prođu test u laboratoriji na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

Svi proizvođači moraju dobiti sertifikat da su njihove plastične kese birazgradive, odnosno da su neškodljive za čoveka i njegovu okolinu.
Vera Lazić iz laboratorije na Tehnološkom fakultetu kaže da kada im proizvodjači donesu ili dostave  kese na analizu, prvo će se odrediti neka svojstva tih kesa.Prosto će analize pokazati da li su se neki spektri promenili i da li su nastali neki razgradni elementi.

Ministar životne sredine Oliver Dulić kaže da će inspekcije redovno vršiti kontrolu proizvođača. Tako će se tona plastičnih kesa taksirati sa 20 hiljada dinara, dok će se s druge strane proizvodnja biorazgradivih stimulisati.

Ipak, ovo ne znači kraj za proizvođače plastičnih kesa, jer je prema rečima profsorke Lazić moguće na već postojećoj opremi praviti i biorazgradive kese.

"Na istoj procesnoj opremi se proizvode kese tregerice razgradive i one obične, koje nisu razgradive. Oni kupe aditiv dodaju u taj granulat koji redovno na procesnoj opremi koriste iz granulata, proizvode određene kese i na istoj procesnoj opermi oni proizvode kese koja je biorazgradiva", kaže profesorka Vera Lazić.