Vesti iz trgovine
kvantas-smallNa mestu današnje Kvantaške pijace, koja se nalazi na površini od 18,5 hektara, tokom marta počeće izgradnja „Veletržnice Beograd”, koja će Beograđanima nuditi do 40 posto  jeftiniju svežu hranu.
Radiće oko 1.500 proizvođača i najmanje 50 pravnih lica, koja će se baviti trgovinom hrane na tom prostoru.

Skupština grada Beograda usvojila je na svojoj poslednjoj sednici, 23. decembra, informaciju o potrebi osnivanja Privrednog društva „Veletržnica – Beograd” d.o.o.

Veletržnicu će činiti 7 hala, čija će izgradnja biti završavana sukcesivno, a sastojaće se iz parcele na kojoj se nalazi postojeća Kvantaška pijaca s pripadajućim objektima, kao i još dve parcele na kojima sada nema izgrađenih objekata.

U prvoj fazi rada planirana je izgradnja hale za voće i povrće, kao i asfaltiranje parkinga za teške kamione.

Veletržnica će imati hale za voće i povrće, meso, ribu i cveće, koje će biti izgrađene u skladu sa svim standardima o bezbednosti hrane i klimatizovane prema vrsti robe. Biće uspostavljene i polise kvaliteta, koje će omogućiti kontrole ipravnosti poslovanja i robe kakvih do sada nije bilo. Takoće biti definisane klase voća i povrća, a prema tome će se formirati i njihova cena. Najvažnije od svega je da će Beograđani osnivanjem veletržnice dobiti od 30 do 40 posto jeftiniju svežu hranu – voće, povrće, meso, ribu, cveće, da će proizvođači dobiti jedan konkurentan okvir u kome mogu da nastupe, a da će država dobiti red i fiskalnu disciplinu u sektoru sveže hrane – rekao je director „Veletržnice –Beograd”  Dragan Pušara.

Grad Beograd i JKP „Gradske pijace” raspisali su javni poziv investitorima zainteresovanim da učestvuju u vlasništvu i upravljanju veletržnicom, najvećim regionalnim centrom za razmenu, uvoz i izvoz voća, povrća, cveća, mesa i ribe.

U izgradnji preduzeća „Veletržnica Beograd d.o.o.” učestvovaće i grad Beograd, a pored novčanih ulaganja, obezbediće zemljište i prateću infrastrukturu za gradnju veletržnice. Među najvećim prednostima za  potencijalne ulagače ističu se lokacija uz Koridor 10, direktan pristup tržišu Beograda i regiona, najpovoljnije cene zakupa, sigurno poslovanje i naplata potraživanja, zakonske olakšice prilikom snabdevanja javnih ustanova i druge.