Vesti iz trgovine
Kineska_prodavnicaPada prometa u Srbiji osetili su i trgovci sa Dalekog istoka koji sve češće zatvaraju prodavnice.

U našu zemlju su ušli su tiho, pa tako sad i odlaze u susedne zemlje, ali i čak u zapadnu Evropu. U Nišu i okolnim gradovima više nema hleba ni za Kineze. Za poslednja dva meseca, zbog značajno smanjene prodaje zatvoreno je najmanje desetak objekata trgovaca sa Dalekog istoka. U okviru Tržnog centra „Novi vek“ preko puta železničke stanice u Nišu, zatvorene su dve prodavnice, bivši vlasnici prodavnica preselili su posao u Finsku i u Poljsku. U ostalim delovima grada, još najmanje pet objekata sa kineskom robom više ne radi, uglavnom u Voždovoj ulici i na lokaciji preko puta glavne zelene pijace. Slično je i u okolnim gradovima.
Po dve prodavnice zatvorene su u Aleksincu i Sokobanji po jedna u Svrljigu, Doljevcu, Žitorađi. A, osim pomenutih država, nove destinacije Kineza sa ovih prostora su još i Hrvatska, Bugarska i Mađarska.
U poslednje vreme Kinezi su dobili veoma ozbiljnu konkurenciju u takozvanim sekend hend prodavnicama. U Nišu ih je otvoreno desetak, a cene od 100, 300 ili 500 dinara za komad odeće. Prema nekim podacima, samo na teritoriji grada na Nišavi boravi oko 400 kineskih državljana, koji drže oko 350 prodavnica. Još oko 200 ih je u okolnim gradovima i većim selima.