Vesti iz trgovine
nestle_corporationFabrika kompanije "Nestle" u Švajcarskoj dobila je platinasti LEED sertifikat za inovativni centar koji dodeljuje Savet Sjedinjenih Američkih Država za zelenu gradnju.

LEED sertifikat, koji se dodeljuje za liderstvo u energetskom i ekološkom dizajnu, dobila je zgrada u Orbeu zadovoljivši svih pet uslova zelenog standarda - održivost lokacije, efikasna potrošnja vode, ušteda energije, gradnja od prirodnih reciklirajućih i kvalitetnih materijala i komfor korisnika prostora.
U "Nestle" inovativnom centru koristi se otopljeni alpski sneg za rashladne sisteme, čime se smanjuje potrošnja energije za trećinu, a više od 50.000 galona sakupljene kišnice koristi se za navodnjavanje i sanitarne jedinice. Kao dodatni izvor toplote, za grejanje se koristi para koja se dobija prženjem kafe. Ovakva gradnja predstavlja najbolji primer međusobnog dopunjavanja održivosti i inovacije.


U prilog tome da fabrike kompanije "Nestle" širom sveta postaju "zelenije" potvrđuje i deseti po redu LEED sertifikat koji je prošli mesec dobio ogranak kompanije "Nestle" u SAD, "Nestle Waters America". Fabrika "Nestle Purina PetCare" u Arizoni, pomoću 1.900 solarnih ploča, pretvara sunčeve zrake u obnovljivu energiju i tako godišnje umanji emisiju gasova jednaku količini koju proizvede 88 automobila godišnje. U 21 fabrici u kojoj se proizvodi "Nescafe", potrošena zrna kafe recikliraju se u posebnom bojleru i zajedno sa piljevinom i kokosovim ljuskama stvaraju obnovljivu energiju. Rezultat ove prakse je smanjenje upotrebe nafte za dve trećine.