Vesti iz trgovine

slatkisiKako je rečeno u Privrednoj komori Srbije, prodaja slatkiša proizvednih u Srbiji manja je za 10 odsto ili za 6.700 tona u prvih šest meseci ove, a u odnosu na isti period lani, a pad je zabeležen i na domaćem i na inostranom tržištu.

Glavni uzrok pada prodaje je značajno smanjenje potrošnje konditorskih proizvoda u Srbiji za 13,2 odsto, zbog slabljenja kupovne moći stanovništva, dodato je iz PKS. Za prvih šest meseci 2011. godine prodaja slatkiša iz Srbije na domaćem tržištu opala je za gotovo 12 odsto, a na inostranim za oko 6 odsto.

U tom periodu, u Srbiji je proizvedeno 64.600 tona slatkiša, od čega je 41.700 tona ili 68,8 odsto plasirano na domaće tržište dok je oko 19.000 tona ili 31,2 odsto izvezeno. Vrednost izvoza slatkiša u prvom polugodištu je iznosila oko 64 miliona dolara, od čega se najviše proda na tržištima zemalja CEFTA regiona-86,4 odsto, dok se u EU izveze osam odsto konditorskih proizvoda ili nešto više od pet miliona dolara.

Najveće izvozno tržište je Bosna i Hercegovina, gde se plasira 44 odsto ukupne vrijednosti izvoza, a slijede Crna Gora, Makedonija i Hrvatska. Od zemalja EU značajniji izvoz slatkiša iz Srbije, čija vrijednost prelazi milion dolara, registruje se u Sloveniji i Mađarskoj.

U PKS ističu da je domaća konditorska industrija već duže vrijeme suočena sa problemom održavanja konkurentnosti zbog visokog nivoa liberalizacije uvoza i skupih osnovnih domaćih sirovina, kao što su šećer, mlijeko u prahu, specifične biljne masti.