Vesti iz trgovine

c_market_1Za preostalih 23 posto akcija C marketa koje su u društvenom vlasništvu, biće raspisan tender. Tačan datum objave tendera još uvek nije utvrđen, proceduralne pripreme su u toku, a Agencija za privatizaciju će naknadno objaviti tender i rokove.

Agencija je već ranije obavestila javnost da je zainteresovana da proda kapital, ali ne ispod cene po kojoj je vlasnik Delta Maksija Miroslav Mišković prodao svoj deo. Smatra se da prodaja putem aukcije nije najbolje rešenje jer bi, ukoliko se niko ne prijavi, otvarala mogućnost Delez grupi da preostale akcije kupi po početnoj ceni, koja iznosi 20 posto od vrednosti koja je procenjena.

Delez je početkom avgusta objavio ponudu za preuzimanje akcija C marketa u vlasništvu fizičkih lica, ali i akcija u drugim zavisnim trgovinskim preduzećima Delta Maksija, s obzirom na to da je ovaj belgijski lanac zainteresovan za stoprocentno vlasništvo nad Delta Maksijem. 

Komisija za hartije od vrednosti odobrila je četiri ponude za preuzimanje akcija, među kojima je i pruzimanje 1,62 odsto akcija C marketa po ceni od 26.000 dinara po akciji. Komisija je odobrila ponudu za preuzimanje i akcija u trgovinskim preduzećima Zvezdara, Pekabeta i Srbija iz Kragujevca. Belgijska grupa je preuzela 17,19 odsto kragujevačkog trgovinskog preduzeća Srbija, gde su vlasnici 75,83 odsto.