Vesti iz trgovine

paracinka_danasTrgovinska kompanija Silbo iz Zemuna, koja je nekadašnji vlasnik kragujevačke mlekare Mladost, postala je novi vlasnik fabrike konditorskih proizvoda Paraćinka iz Paraćina.

Ova kompanija otkupila je 31,38% akcija Akcijskog fonda, 25% donedavnog većinskog vlasnika Edvarda Nikolsona i akcije malih akcionara, ukupno 80% kapitala, što je potvrđeno i od strane predsednika fabričkog sindikata Slavoljuba Najdanovića koji je dodao da su se, posle ukrupnjavanja kapitala u jednu celinu, stekli uslovi da Silbo otkupi i 13,45% društvenog kapitala.

"Dolazak novog vlasnika je spas za Paraćinku jer bi sama teško mogla da opstane. Kada Silbo stekne svojinu na 100% njenog kapitala, a to će verujem biti uskoro, on dobija pravo i na akcije od 33,5% koje Paraćinka ima u Čokolendu", izjavio je Najdanović.

U sindikatu očekuju da će novi vlasnik ponuditi i neki socijalni program za 100 radnika koji su višak u fabrici, da će povezati radni staž za zaposlene za nešto više od dve godine i isplatiti tri zaostale plate.

Kako je objavila Sinteza invest grup, kompanija Silbo, koja je registrovana za poslove unutrašnje i spoljne trgovine, zabeležila je prošle godine poslovni prihod od 2,6 milijardi dinara, dok je neto dobit iznosila nepunih 72 miliona dinara