Vesti iz trgovine

GasovodVlada Srbije ovlastila je danas ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da 25. januara u Moskvi potpiše Sporazum o saradnji u oblasti energetike sa Vladom Ruske federacije. Na sednici je Vlada Srbije usvojila tekst Sporazuma između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede. Na osnovu Sporazuma, pristupiće se razgovorima o zaključivanju ugovora između Javnog preduzeća "Srbijagas" i "Gazprom eksporta" o izgradnji gasovoda i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i ugovora između Vlade Srbije i "Gazprom njefta" o prodaji i razvoju "Naftne industrije Srbije" a.d. Novi Sad.


Vlada Srbije ovlastila je ministra za infrastrukturu Ilića da, u ime Vlade, potpiše ovaj sporazum, navedeno je u saopštenju sa sednice vlade.
Ilić je izjavio danas Tanjugu da će u Moskvi, 25. januara ove godine, u ime Vlade Srbije, potpisati Sporazum o saradnji u oblasti energetike sa Vladom Ruske Federacije.

Sporazum predviđa magistralni gasovod kroz Srbiju

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je danas da je najavljeno usvajanje Sporazuma o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede "dobra stvar za Srbiju i za Rusiju, ali pre svega za bilateralne odnose dve zemlje". Aleksejev je novinarima u Međunarodnom pres centru Tanjuga potvrdio da Sporazum predviđa izgradnju magistralnog gasovoda preko teritorije Srbije i izgradnju skladišta gasa u Banatskom dvoru. Ruski ambasador nije precizirao detalje u vezi konkretno ponuđene cene za kapital Naftne industrije Srbije (NIS), ali je istakao da su "predviđena velika ulaganja u modernizaciju NIS-a".

Gasovod

On je dodao da su neka pitanja ostala otvorena, poput onog da li će gasovod prolaziti kroz Republiku Srpsku, i da se ta pitanja razmatraju na nivou eksperata. Aleksejev je rekao da će, zahvaljujući ovom sporazumu, i politički uticaj Srbije biti veći u regionu i dodao da očekuje da će on u najskorijoj budućnosti i da se potpiše. Ruski ambasador nije želeo da komentariše izjave nekih ekonomskih analitičara da je direktna prodaja NISA-a jedan od najlošijih modela prodaje, istakavši da "nije siguran da su analitičari u pravu". "Nisam siguran da je reč o kupovini NIS-a ispod cene i izbegavanju tendera. To je želja da se obezbedi energetska sigurnost, jer svaki napredak i ekonomski razvoj nije moguć bez energije", poručio je Aleksejev.
Na pitanje da li će ishod drugog kruga predsedničkih izbora 3. februara uticati na aranžman s "Gaspromom", Aleksejev je odgovorio da je "siguran da predsednički izbori neće uticati na ovaj sporazum". "Želeo bih da naši ekonomski odnosi budu zaštićeni od političkih talasa", dodao je ambasador.