Vesti iz trgovine

merrill-lynchJedna od vodećih svetskih investicionih kompanija Meril Linč (Merrill Lynch) postala je vlasnik 25 odsto udela u MPC Propertis čime se uključila u završetak svih projekata koje su u portfoliju te kompanije kao što su izgradnja šoping centra i druge kule Ušće, kao i ostalih komercijalnih i rezidencijalnih objekata, saopštila je juče na konferenciji za novinare Radmila Nikolić, zamenik izvršnog direktora MPC Propertis. Ona je podsetila da je reč o prvoj investiciji Meril Linča na prostorima bivše Jugoslavije, koja govori da u Srbiji postoji pozitivna poslovna klima.


Direktor za vodeće investicije Meril Linča Rob Švajcer izjavio je da je ulasku na srpsko tržište prethodilo intenzivno istraživanje tržišta i da je ta kompanija formalno ili neformalno procenjivala između pet i 10 firmi koje posluju u sektoru nekretnina, nakon čega je utvrđeno da MPC najviše ispunjava poslovne kriterijume Meril Linča, snažno je pozicioniran u Srbiji i ima mogućnost za širenje izvan granica. "Meril Linč je jedna od vodećih kompanija u svetu za upravljanje sredstvima sa 1.800 milijardi dolara kapitala. Srbija nam je pokazala da prerasta u ekonomiju sa stabilnim rastom. Prema bruto domaćem proizvodu premašila je većinu zemalja u okruženju, a zauzima i stratešku poziciju između Zapadne Evrope i Turske", istakao je Švajcer i dodao da će do kraja 2009. MPC Propertis uložiti između 500 i 550 miliona evra. Prema njegovoj oceni, najveći izazov za investitora koji posluje u sektoru nekretnina i dolazi u Srbiju jeste politička situacija, pre svega predsednički izbori i Kosovo.

Kada je reč o konkretnim projektima MPC, Švajcer je naglasio da će šoping centar Ušće biti izgrađen do kraja godine nakon čega će startovati izgradnja druge kule Ušće. Predstavnici MPC i Meril Linča još razmatraju da li će u zgradi BIGZ biti otvoren samo poslovni prostor ili poslovno-hotelski kompleks. Švajcer je naglasio da je Meril Linč veoma zainteresovan za kupovinu nekretnina u procesu privatizacije, ali je dodao da postoji velika konkurencija što dovodi i do "naduvavanja" cena.

Izvor