Vesti iz trgovine

merkator-beograd-trzni-centarNakon najavljivanja slovenačkih medija da se Agrokor sprema za "neprijateljsko preuzimanje" Mercator-a koristeći ponudu Pivovarne Laško koja prikuplja ponude za kupovinu svojih 23,4% udela u najvećem slovenačkom trgovinskom lancu, Uprava Mercator-a predložila je Agrokoru da Mercator preuzme "Konzum", čime se Agrokoru stvara više prostora za proizvodnu delatnost. 

Tim povodom, Agrokor je za sledeću nedelju zakazao sastanak sa Mercator-om, imajući u vidu da rok za predaju ponuda za kupovinu 23,4 odsto deonica Merkatora koje su u vlasništvu Pivovarne Laško ističe 9. marta. Agrokor će svoju ponudu dostaviti u toku sutrašnjeg dana.

Mercator Grupa je protekle godine ostvarila dobit od 2,78 milijardi evra od prodaje, što je za 5,2 % više u odnosu na 2009. godinu. Mercator je u Srbiji 2010. godine preuzeo Coka Grupu i tako dobio 22 trgovačka objekta u podunavskom regionu. Do 2015. godine najveći slovenački trgovinski lanac namerava da uloži 700 miliona evra u razvoj maloprodajne i logističke mreže.