Vesti iz trgovine

StatistikaPoređenjem regionalnih trgovinskih lanaca po prihodima na prvom mestu je Agrokor sa 2,67 milijardi evra, drugi je Mercator sa 2,64 milijardi evra dok je na trćem mestu Delta Maxi sa 1,09 milijardi evra od čega je u Srbiji prihodovao 834,7 miliona evra, pokazalo je istraživanje kompanije Deloitte.
Delta Maxi je najveći maloprodajni lanac u Srbiji po ostvarenim prihodima a njegova marka Fedela je najprodavanija privatna marka u Srbiji.


Ono što je opet karakteristično za Srbiju jeste da većina i dalje kupuje pre u malim prodavnicama, a da čak 21 odsto njih nikada ne ide u veliku kupovinu. „U Srbiji svakodnevno 30 odsto ljudi kupuje u lokalnim prodavnicama i pazari za manje od 1.000 dinara. U velike kupovine se ide jednom mesečno ili ređe, a kada se odluče za tako nešto potrošači uglavnom odlaze u Ideu, Rodić, Maksi ili Tempo“, rekao je Kurčubić. Osim toga, napomenuo je on, većina maloprodajnih objekata ne prodaje robu preko Interneta, a oni koji se time bave rade to isključivo u matičnim zemljama.

Izvor: Danas