Vesti iz trgovine
EuroČlanice evro zone su u maju zabeležile trgovinski suficit, zahvaljujući tome što je uvoz smanjen u većoj meri nego izvoz, usled slabljenja domaće tražnje.
Podaci statističke službe Evropske unije, Eurostat, su pokazali da je sezonski neprilagođeni trgovinski suficit u 16 članica EU koje koriste evro iznosio u maju 1,9 milijardi evra, u poređenju sa deficitom od 3,8 milijardi evra godinu dana ranije i suficitom u aprilu od 2,7 milijardi evra.

Majski izvoz je potonuo 24 odsto na godišnjem nivou, ali je uvoz istovremeno još više smanjen - za 27 odsto, što je novi dokaz o slaboj domaćoj i inostranoj tražnji usled globalnog ekonomskog slabljenja. Suficit je u maju iznosio 800 miliona evra. Posle viška od 700 miliona evra u aprilu, to je poboljšanje u odnosu na veliki deficit u januaru, februaru i martu.

Uvoz članica zone evra je, ipak, sezonski prilagođeno, smanjen u maju 2,8 odsto na mesečnom nivou, dok je izvoz istovremeno opao 2,7 odsto.

Industrijska proizvodnja u zoni evra je u maju povećana 0,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je bio prvi rast od avgusta 2008. i znak da je najgora resecija u Evropi od Drugog svetskog rata počela da jenjava.

Izvor: B92