Ivana Maksimović

Vesti iz trgovine

CPI Property Group imenovala je CBRE za menadžera svog portfolija STOP SHOP ritejl parkova u Srbiji, koji obuhvata 14 objekata u 14 gradova, sa više od 120.000 m2 prostora za izdavanje.

CBRE Property Management će obezbediti integrisana rešenja za upravljanje imovinom, uključujući finansijske usluge, usluge izdavanja prostora i nadgledaće sve operativne aspekte u vezi sa poslovanjem samih objekata i zakupaca.

„Veoma smo ponosni na mandat za operativno upravljanje STOP SHOP ritejl parkovima u Srbiji, posebno imajući u vidu da se radi o klijentu sa kojim smo otpočeli saradnju u našem regionu u januaru 2022. godine, kada smo preuzeli upravljanje portfoliom STOP SHOP ritejl parkova u Sloveniji, koji takođe obuhvata 14 objekata, sa površinom za izdavanje od skoro 100.000 kvadratnih metara“, kaže Ivana Maksimović, direktor Odeljenja za upravljanje nekretninama i maloprodaju za region Jugoistočne Evrope u CBRE-u.

„Uključujući STOP SHOP objekte u Srbiji CBRE tim za upravljanje nekretninama sada upravlja portfoliom od preko 385.000 kvadratnih metara površine za izdavanje i 34 objekta različite namene, uključujući poslovne, logističke i maloprodajne nepokretnosti, na tri tržišta jugoistočne Evrope. Ovakva razmera poslovanja, zajedno sa CBRE globalnom mrežom, našim klijentima omogućava pristup najboljim praksama i stručnosti u optimizaciji portfolija i moguć nost da ponudimo dodatnu vrednost njihovim zakupcima. Zahvalni smo CPI Property Group, a naročito njihovom timu u Srbiji, što su prepoznali prednosti koje ova saradnja može da donese i ukazali nam poverenje”, ističe Maksimović.

CPI Property Group nastavlja da ulaže u održiva rešenja u okviru STOP SHOP ritejl parkova i postavlja značajne trendove na tržištu, kao i brojne standarde zelene gradnje. U 2024. godini očekuje se završetak druge faze izgradnje STOP SHOP objekta u Subotici, nakon čega će postati jedan od najvećih u Srbiji, ukupne površine 15.500 kvadratnih metara.

U narednom periodu planirano je i proširenje kapaciteta ritejl parka u Smederevu. Kako je naglasila Maksimović, uloga i vrednost koju nosi property manager je eksplicitno jasna čak i u slučaju novoizgrađenih objekata, opremljenih najsavremenijom tehnologijom, savremenim dizajnom i naprednim metodologijama gradnje.

„Sveprisutni izazov u upravljanju nekretninama je inovacija i domišljatost u maksimiziranju efikasnosti, čak i u oblastima u kojima ona već postoji. Sve je veći naglasak na ESG segmentima i održivosti bez obzira na vrstu imovine. Pored toga, sve je veći fokus na dobrobiti i zadovoljstvu zaposlenih, korisnika i posetilaca nekretnina kojima upravljamo. Pratimo ove promene i omogućavamo našim klijentima i njihovim zakupcima da nesmetano dalje razvijaju svoje poslovanje.”

Ovim povodom, Maja Marić, Direktor CPI Property Group portfolija u Srbiji, istakla je: „Model upravljanja imovinom se menja i čvrsto verujemo da će CBRE uz globalno iskustvo koje poseduje, integrisana rešenja uz personalizovan pristup svakom klijentu, kao i tim lokalnih eksperata, doprineti stvaranju naprednih rešenja i boljeg iskustva, kako za naše zakupce, tako i posetioce STOP SHOP ritejl parkova. Uz ovakvog partnera kao što je CBRE verujem da ćemo uspešno nastaviti sa nizom pozitivnih promena koje u industriji pokreće STOP SHOP.“