Vesti iz trgovine

Poljski maloprodajni lanac Pepco uskoro bi trebao da dobije novog vlasnika.

Sa druge strane, malezijski diskonter MR.DIY planira širenje u Evropi, dok portugalski lanac Biedronka planira širenje u našem regionu.

Zbog velikih dugovanja kompanije Steinhoff u čijem se vlasništvu nalazi 72% lanca Pepco, poljski trgovac će u narednom periodu dobiti novog većinskog vlasnika. Pepco je poslednjih godina bio jedan od najbrže rastućih neprehrambenih diskontera u Evropi. Pepco je osnovan 1999 godine u Poljskoj, a u okviru grupe danas posluju i lanci Poundland kao i Dealz. Kako prenose poljski mediji, još uvek nema zvaničnih informacija šta će se dešavati sa trgovcem koji nudi niske cene na preko 3.200 lokacija širom Evrope.

Evropsko tržište postaje sve više zanimljivo diskonterima. Malezijski diskonter MR.DIY koji posluje već u Turskoj i Španiji planira velike operacije širom Evrope. U nekoliko zemalja su registrovane filijale a prvi diskonti bi mogli da se pojave u narednom periodu prvo u Grčkoj. Na policama malezijskog lanca nalazi se veliki izbor igračaka, alata, sezonskog programa, hemije, odeće...

Prehrambeni diskonter Biedronka sa sedištem u Poljskoj koji se nalazi u vlasništvu portugalske grupe ulazi na tržišta Rumunije, Slovačke i Češke. Na upit portala Retail Serbia, kako gledaju na srpsko tržište i da li bi moglo da se nađe u planovima ekspanzije, iz kompanije su potvrdili da ulazak u Srbiju i ostale zemlje Balkana za sada u ovoj fazi nije u planu.