Vesti iz trgovine

Spar Austrija LogoASPIAG - Spar Austria grupa, objavila je nove investicione planove za narednih nekoliko godina. Ulazak na srpsko tržište nije u planu, što su nedavno i potvrdili predstavnici kompanije.

SPAR Austria grupa je saopštila da namerava da unapredi svoje međunarodno poslovanje kroz povećanje ekspanzije i ulaganja. Kao tržišni lider u maloprodajnom sektoru Austrije, SPAR grupa nastavlja da vodi svoje međunarodno poslovanje u severnoj Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji. Kompanija van matičnog tržišta trenutno ostvaruje promet od 6,2 milijarde evra. Kako su istakli iz SPAR-a, najznačajniji rast grupe u budućnosti će dolaziti sa inostranih tržišta kroz sopstvenu maloprodajnu mrežu, kao i kroz mrežu franšiznih partnera.

Sa više od 17 milijardi evra prometa na nivou grupe, SPAR Austria planira da postane najveća trgovačka grupacija u Centralnoj Evropi. Iz kompanije je saopšteno da se najveći rast očekuje u Italiji i Hrvatskoj. Tokom ove godine SPAR će u tim zemljama otvoriti do 12 novih prodavnica u svom vlasništvu i preko 20 u saradnji sa partnerima. U Sloveniji i Mađarskoj u kojima se otvara od 5 do 8 novih prodavnica svake godine takođe su najavljene nove investicije. Za širenje maloprodajne mreže SPAR će izdvojiti ukupno 720 miliona evra, od čega će polovina biti usmerena na inostrana tržišta. Rast prodaje u Austriji iznosi impresivnih 16,5%, dok je na ostalim tržištima iznosio 6,5% zbog restriktivnih zahteva usled epidemije. Iz SPAR grupe su izjavili da ne isključuju i mogućnost akvizicija na nekim tržištima.

Spar AustrijaSPAR Austrija

Iz SPAR-a su nedavno za portal Retail Serbia još jednom potvrdili da ulazak na srpsko maloprodajno tržište nije u planu. Nezvanično, predstavnici kompanije zaduženi za ekspanziju posećivali su Beograd i razmatrali mogućnosti ulaska u Srbiju, ali se od toga za sada odustalo i planovi za srpsko tržište postoje ali su oni dugoročni o kojima predstavnici grupe ne žele da iznose previše detalja.

SPAR Austria grupa:

Sadašnja SPAR AG grupacija nastala je 1970 godine i 100% je u austrijskom vlasništvu. SPAR International dodelio je SPAR Austria grupi licencu za poslovanje u Austriji, severnoj Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.