Vesti iz trgovine

VkusVill Ruski maloprodajni lanci povećavaju svoje prisustvo na evropskim tržištima. Očekuje se da će narednih godina biti prisutni u velikom broju evropskih zemalja.

Trgovci Mere i Svetofor prvi su zakoračili van granica Rusije, za njima kreće i lanac marketa VkusVill. Prvi maloprodajni objekat VkusVill otvoren je prošle godine u Holandiji, dok se narednih godina očekuje da kompanija napravi ekspanziju u više evropskih zemalja, a kao naredne se spominju Francuska i Belgija. Na globalnom nivou, VkusVill planira da svoje markete otvori i u Kini.

VkusVill je osnovan 2009 godine. Trenutno je prisutan sa više od 1200 prodavnica, a godišnji rast prodaje prelazi i 50%. Trgovac svakodnevno u Rusiji otvara dve prodavnice u kojima nudi prehrambene proizvode visokog kvaliteta. Marketi se prostiru na manjim površinama, dok se u narednom periodu planira otvaranje prodavnica većeg formata u Moskvi. U sklopu njih, kompanija planira da otvori kafić i izložbeni deo za vina.

VkusVill maloprodajni lanac nalazi se u vlasništvu svojih osnivača 88%, dok preostalih 12% poseduju investicioni fondovi. Razvoj maloprodajne mreže finansira se iz sopstvenih izvora i kompanija do sada nije koristila pozajmice od banaka. Još uvek nema zvaničnih informacija, da li će kompanija osnovati svoje filijale u Srbiji i zemljama regiona.