Vesti iz trgovine

NIS pumpaRuska i srpska strana završile su pregovore o prodaji Naftne industrije Srbije prihvatanjem predloga Srbije o investicijama i socijalnom programu, navodi se u današnjem izdanju lista Politika. 
Kako navodi beogradski dnevnik pozivajući se na neimenovani izvor, ruski Gaspromnjeft se saglasio da do 2012. godine investira više od 500 miliona evra u NIS bez obizira na posledice svetske finasijske krize.

Pregovori su završeni kasno sinoć, a Rusi su prihvatili i da socijalni program bude sastavni deo kupoprodajnog ugovora za NIS, navodi Politika.

Vlada Srbije će sa 49 odsto vlasništva u NIS-u imati prestavnike u upravnom i nadzornom odboru kompanije, a pojedina menadžerska mesta pripašće srpskoj strani, naveo je izvor Politike, ali nije želeo da precizira o kojim pozicijama je reč.

Vlade Srbije i Rusije potpisale su 25. januara u Moskvi energetski sporazum kojim je predviđena prodaja 51 odsto kapitala NIS-a ruskoj državnoj energetskoj kompaniji Gasprom za 400 miliona evra, izgradnja magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju i završetak podzemnog skladišta gasa Banatski dvor. Tim sporazumom je predviđeno da se do kraja ove godine potpiše ugovor o prodaji NIS-a.

Izvor: TV Avala