Pikadili zatvorio celokupnu mrežu supermarketa

Picadilly

Zatvaranjem celokupne mreže supermarketa, bugarski trgovački lanac Pikadili nakon 20. godina duge tradicije više ne postoji.

Bugarsko retail tržište pretrpelo je novi šok. Nakon odlaska Penny-a iz te zemlje i zatvaranjem Carrefour - Marinopoulos supermarketa, tržište je ostalo i bez domaćeg Pikadili-ja. Svi maloprodajni objekti ovog lanca krajem marta su zatvoreni za potrošače, dok su iza njega ostala veka dugovanja, kako prema dobavljačima, tako i prema bankama, zaposlenima i vlasnicima zakupljenih prostora. Procenjuje se da su ukupna dugovanja na dan zatvaranja iznose oko 100 miliona leva, ali da ona moga da budu i daleko veća. Pikadili je najveći broj objekata posedovao u vreme dok je bio u rukama Belgijskog Deleza koji je posedovao 40 supermarketa širom Bugarske. Povratak Pikadili-ja u domaće vlasništvo broj objekata se postepeno smanjivao, dok su dugovanja rasla. Ipak, trgovačka kompanija je u prošloj godini otvorila veliki broj renoviranih supermarketa koji su bili jedni od najmodernijih na tom tržištu. 

Prema prvim procenama, gašenjem Pikadili-ja, ostavlja se veliki prostor za trgovce poput Kaufland-a, Lidl-a, Bille, Fantastika i T market-a (Maxima) koji su još ranije najavili da imaju velike planove u Bugarskoj. 

Podsetimo, Pikadili je nedavno proglasio stečaj, međutim, proizvođači su usled nagomilanih dugova prestali sa isporukama robe u trgovačke objekte, što je krajem marta dovelo i do potpunog zatvaranja svih objekata i gašenje celokupne trgovačke kompanije.