Vesti iz trgovine

Picadilly Zatvaranjem celokupne mreže supermarketa, bugarski trgovački lanac Pikadili nakon 20. godina duge tradicije više ne postoji.

Bugarsko retail tržište pretrpelo je novi šok. Nakon odlaska Penny-a iz te zemlje i zatvaranjem Carrefour - Marinopoulos supermarketa, tržište je ostalo i bez domaćeg Pikadili-ja. Svi maloprodajni objekti ovog lanca krajem marta su zatvoreni za potrošače, dok su iza njega ostala veka dugovanja, kako prema dobavljačima, tako i prema bankama, zaposlenima i vlasnicima zakupljenih prostora. Procenjuje se da su ukupna dugovanja na dan zatvaranja iznose oko 100 miliona leva, ali da ona moga da budu i daleko veća. Pikadili je najveći broj objekata posedovao u vreme dok je bio u rukama Belgijskog Deleza koji je posedovao 40 supermarketa širom Bugarske. Povratak Pikadili-ja u domaće vlasništvo broj objekata se postepeno smanjivao, dok su dugovanja rasla. Ipak, trgovačka kompanija je u prošloj godini otvorila veliki broj renoviranih supermarketa koji su bili jedni od najmodernijih na tom tržištu. 

Prema prvim procenama, gašenjem Pikadili-ja, ostavlja se veliki prostor za trgovce poput Kaufland-a, Lidl-a, Bille, Fantastika i T market-a (Maxima) koji su još ranije najavili da imaju velike planove u Bugarskoj. 

Podsetimo, Pikadili je nedavno proglasio stečaj, međutim, proizvođači su usled nagomilanih dugova prestali sa isporukama robe u trgovačke objekte, što je krajem marta dovelo i do potpunog zatvaranja svih objekata i gašenje celokupne trgovačke kompanije.