Vesti iz trgovine

DeltaSrpska kompanija Delta holding najavila je juče da će učestvovati na tenderu za kupovinu slovenačkog trgovinskog lanca Merkator.
„Delta Holding planira nastavak širenja poslovanja u zemljama jugoistočne Evrope i kupovina Merkatora značajno bi doprinela bržem ostvarivanju tog cilja. Kad tender bude raspisan Delta će obaviti zvanične razgovore sa kompanijom Pivovarna Laško, koja je akcionar Merkatora i upoznaće buduću Vladu Slovenije o namerama. Kupovinom udela u Merkatoru, navode u Delti, stvorili bismo kompaniju koja bi zauzela značajno mesto među vodećim maloprodajnim lancima u Evropi“, navodi se u saopštenju Delte.

Uprava Merkatora smatra da bi prodaja drugoj trgovačkoj kompaniji značila da će Merkator postati zavisan od drugog trgovačkog lanca, što bi uticalo na njegovo poslovanje. Uprava Merkatora, na Internet stranicama Ljubljanske berze upozorava da bi kupac Merkatora, nakon kupovine više od 48 odsto te kompanije, koliko zajedno prodaju Pivovarna Laško i Infond Holding, morao objaviti preuzimanje čime bi „verovatno postao većinski vlasnik kompanije“.

Pivovarna Laško i Infond Holding najavili su da će objaviti međunarodni tender za prodaju 48,34 odsto akcija trgovinskog lanca Merkator. Slovenački list "Delo" u današnjem izdanju navodi da su "mogući kupci francuski Karfur , srpska Delta i hrvatski Agrokor". 

Izvor: Beta