SPAR osvaja tržišta u regionu, srpski potrošači i dalje bez njega

Spar enterijer

Trgovačka Grupa SPAR International pravi snažnu ekspanziju u našem regionu, ali i na tržištima u razvoju... Ipak, srpski potrošači i dalje nemaju mogućnost da pazare u supermarketima trgovca, koji širom sveta poseduje 12.000 trgovina u više od 40 zemalja.

SPAR je nedavno saopštio da je preuzeo supermarkete BILLA u Hrvatskoj. Krajem prošle godine, SPAR je u saradnji sa franšiznim partnerom otpočeo poslovanje i u Albaniji u kojoj se planira otvaranje velikog broja supermarketa i hipermarketa uz investiciju od oko 50 miliona evra. U susednoj Mađarskoj, trgovac je do sada investirao jednu milijardu evra i najavio dalja ulaganja kako u otvaranje novih, tako i u renoviranje postojećih maloprodaja. Kompanija je nedavno u Budimpešti otvorila i prve učionice koje imaju za cilj usavršavanje njihovog osoblja. I pored sve većeg prisustva u našem regionu, SPAR se još uvek, bar ne zvanično, ne oglašava o mogućnosti da otpočne poslovanje i u Srbiji. Tokom 2007. i 2008. godine, predstavnici Ministarstva Trgovine izjavljivali su da je SPAR doneo konačnu odluku i da će uskoro otpočeti svoje poslovanje u Srbiji otvaranjem INTERSPAR hipermarketa u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, dok će se u drugoj fazi ekspanzija nastaviti i sa formatima manjeg tipa ali i u ostalim gradovima širom zemlje. Ipak, potrošači u Srbiji su i nakon deset godina od najave i dalje bez mogućnosti da pazare u objektima trgovačkog lanca koji posluje na nekoliko kontinenata.

Od tadašnje najave dolaska SPARA, tržište u Srbiji je pretrpelo velike promene koje su potrošačima donele manji izbor trgovaca koji posluju u našoj zemlji. Za sada nema najava o dolasku velikog trgovca, osim diskontera Lidl-a koji planira da uđe na tržište od 2018. godine. Predstavnici kompanija u čijem se vlasništvu nalaze pojedini retail parkovi u Srbiji, nedavno su izjavili da imaju informacije koje govore da poznati evropski lanci supermarketa ni u narednih nekoliko godina neće otpočeti svoje poslovanje u Srbiji i da će se oni fokusirati na saradnju sa već prisutnim. Imajući u vidu veliko prisustvo poznatih lanaca u zemljama u okruženju u kojima je standard potrošača sličan srpskom, dolazimo do zaključka da problem ne leži samo u tome, već da su oni daleko veći i da država mora da učini sve što je u njenoj moći kako bi tržište postalo konkurentno.