Vesti iz trgovine

Kompanije u SlovenijiGrupa Merkator je najveća slovenačka kompanija po ostvarenom prihodu, a najveći profit ostvario je Fond kapitala, objavili su slovenački mediji. Merkator je prošle godine ostvario 2,4 milijarde evra prihoda od prodaje, na drugom mestu je naftna industrija Petrol sa 2,1 miljarde evra, a na trećem je proizvođač bele tehnike Gorenje sa 1,3 milijarde evra.

Na četvrtom mestu je grupa Merkur sa 1,2 milijarde evra prihoda, a iza njega su farmaceutska industrija Lek, Osiguranje Triglav, farmaceutska industrija Krka, Telekom Slovenije i ACH.
Većina grupa sa visokim prihodima su multinacionalke, poput Gorenja koje u inostranstvu ima 50 kompanija i ostvaruje 90 odsto prodaje i Krke koja ima 14 preduzeća u inostranstvu. Dve trećine slovenačkih poslovnih grupa je prošle godine imalo prihod manji od 50 miliona evra, a 40 grupa je ostvarilo prihod između 50 i 100 miliona evra.

Prihod veći od 100 miliona evra imalo je 80 grupa, pri čemu je više od 300 miliona imalo 30 grupa, više od pola milijarde evra 17 grupa i više od milijardu četiri poslovne grupe.
Kada je reč o ostvarenoj dobiti, najuspešniji je Fond kapitala sa 145 miliona evra, a za njim slede Nova Ljubljanska banka, Krka, Istrabenc, Telekom Slovenije, HSE, Lek, Pivovarna Laško i Slovenska industrija čelika.

 

Izvor: B92