Vesti iz trgovine

TescoVodeći britanski lanac supermarketa Tesco je objavio rast polugodišnjeg profita uprkos lošoj situaciji u globalnom maloprodajnom sektoru. To je, kako ističu analitičari, jedna od retkih dobrih poslovnih vesti u periodu naglog pogoršanja globalne finansijske krize. U saopštenju Teska se navodi da je u periodu od šest meseci, zaključno sa avgustom, ta kompanija ostvarila profit od 2,64 milijarde dolara ili 11,3 odsto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Rast profita je posledica odlične prodaje na svetskom tržištu, saopštio je britanski trgovinski lanac, koji je u poslednjih nekoliko godina otvorio prodajne objekte u istočnoj Evropi, Aziji, Kini, pa čak i SAD.
Ankete su pokazale da potrošači u Velikoj Britaniji sve više okreću leđa skupljim supermarketima, kako bi se lakše izborili sa rastućim cenama hrane.

Izvršni direktor Teska Teri Lejhi je izjavio da taj trgovinski lanac "ima najviše uspeha na zahtevnim tržištima" i da može da odgovori na promene potrošačkih zahteva. "Zbog tog razloga smo ove godine napredovali, uprkos krizi na svetskom tržištu i beleženju očekivanih gubitaka na početku poslovanja u SAD", naveo je Lejhi.

Izvor: Tanjug