Vesti iz trgovine

ŠparNajveći austrijski lanac supermarketa „Špar“ počeće uskoro da gradi tržne centre u Srbiji. Austrijanci će prvo graditi u Subotici ili Novom Sadu, a onda bi trebalo i da Beograd dobije jedan od njihovih supermarketa. Tačnije, u srpskoj prestonici će biti izgrađen najveći šoping centar na Balkanu.

U „Šparu“ kažu da su dugo razmatrali da li da uđu na naše tržište, ali da su nakon razgovora sredinom godine sa tadašnjim ministrom trgovine Predragom Bubalom ustanovili da je Srbija odlično tržište i da će uspeti za kratko vreme da privuku veliki broj kupaca u svoje hipermarkete. Tada je i postignut dogovor o ulasku „Špara“ na domaće tržište.

"Planirali smo prvo da otvorimo svoja predstavništva u manjim sredinama u kojima ne postoji dovoljno ili nema uopšte trgovina većeg formata. Za sada samo možemo da kažemo da ćemo početi prvo s gradnjom u Vojvodin"i - kažu u „Šparu“.
Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović kaže da je dobro što na naše tržište ulazi jedno veliko trgovačko ime, i da će to značiti povećanje konkurencije, poboljšanje usluga i pad cena proizvoda.
"Nadam se da će srpski kupci konačno moći da biraju između više ponuđača i da neće najviše u Evropi trošiti na hranu. Takođe, pitanje je u kojem obimu će ti novi trgovinski lanci da uđu kod nas. Izgradnja samo jednog hipermarketa ne znači ništa. Potrebno je mnogo više" - kaže Dijana Marković-Bajalović.
Ona smatra i da su glavni razlog sporog dolaska stranih trgovinskih lanaca u Srbiju razne fizičke i tehničke prepreke, i da bi njihovim uklanjanjem, odnosno uvođenjem raznih olakšica u Srbiji bila daleko veća konkurencija.
„Špar“ je inače najveći lanac supermarketa u Austriji, gde postoji skoro 1.000 objekata, dok njih 500 posluje u Italiji i oko 280 u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Hrvatskoj. Ukupno je u „Šparovim“ marketima zaposleno oko 25.000 ljudi.
RamstorOsim „Špara“, i turski „Ramstor“ planira da otvori objekat u Nišu. Ova turska firma već ima objekte u Makedoniji, a samo u šoping centar u Skoplju uloženo je preko 35 miliona evra. „Ramstor“ je deo turskog „Migrosa“ koji svoje prodajne objekte ima u lancu „Ramstor“ i u Rusiji, Azerbejdžanu, Kazahstanu i Kirgistanu, dok je tokom prošle godine zatvorio tri objekta u Bugarskoj.

U Ministarstvu trgovine i usluga kažu da bi gradnja prvih objekata „Špara“ trebalo da počne do kraja godine.

 

 

Izvor: Blic