Vesti iz trgovine

Marbo Chipsy PromoAmerička prehrambena kompanija "Pepsi" postala je vlasnik srpske kompanije za proizvodnju čipsa "Marbo produkt", objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre. Kako se navodi, vlasnik 100 odsto kapitala "Marbo produkta" je kompanija "Pepsiko investment Europe", sa sedištem u Holandiji i upisanom novčanim kapitalom od 2,41 miliona evra i nenovčanim kapitalom (osnovna sredstva, materijal) ukupne vrednosti od 5,15 miliona evra.

Kompanija "Marbo produkt" najveći je proizvođač grickalica u jugoistočnoj Evropi sa sedištem u Beogradu i proizvodnim pogonom u Bačkom Magliću.

Pored brenda "čipsi", koji je već 10 godina apsolutni lider na tržištu, proizvodni program dopunjuju i brendovi "klipsi", "maks", "pardon" i "minut krompir pire" i izvoze se na tržišta Makedonije, Republike Srpske, Federacije BiH, Slovenije, Rumunije, Rusije, Bugarske, Mađarske, Grčke.

Prema podacima Agencije za privredne registre, "Marbo" je u prošloj godini ostvario profit od milijardu dinara, što je za 50 odsto više nego u 2006. Ukupni prihodi kompanija u 2007. iznosili su četiri milijarde dinara, odnosno oko 50 miliona evra. Kompanija "Marbo produkt" proizvodi slane grickalice, "čipsi", "pardon", "klipsi" i zapošljava oko 1.000 ljudi.

"Marbo" je član evropske i američke asocijacije snack proizvođača: European Snack Association (ESA) i Snack Food Association (SFA).

 

Izvor: RTS