Vesti iz trgovine

Gebrueder Weiss Međunarodno transportna i logistička kompanija Gebrüder Weiss je u poslovnoj 2015. godini postigla bolji rezultat nego u prethodnoj godini i uspešno je poboljšala svoju poziciju u većem broju rastućih tržišta i branši.

Uz povećanje od tri procenta, koncern je ostvario preliminarni neto prihod od 1,28 milijardi evra (2014: 1,24 milijardi evra). „Uprkos napetoj ekonomskoj situaciji u Evropi, mi smo investicijama u terminale, proizvode i zaposlene nastavili solidan razvoj proteklih godina i inteligentnim logističkim rešenjima stvorili smo dodatnu vrednost za naše klijente. Vrlo smo zadovoljni rezultatom“, zaključio je Volfgang Nisner, predsednik upravnog odbora firme Gebrüder Weiss. Stopa sopstvenog kapitala je blago porasla, na 56,7 procenata, pa to osigurava znatnu nezavisnost preduzeća od kreditnih institucija (2014: 54,3 procenta).

Ekspanzija u Aziji
Ukupni obim investicija u 2015. godini je iznosio 53,75 miliona evra (2014: 56,4 miliona evra). Pored proširenja filijala u srednjoj i istočnoj Evropi, firma Gebrüder Weiss je proširila svoje polje delatnosti u Aziji i time je učvrstila svoju poziciju međunarodnog logističara. Kompanija je otvorila novi logistički terminal u Singapuru i time je popunila, zajedno sa podružnicama u Dubaiju i Šangaju, geografsku prazninu na azijskom kontinentu. „Našim klijentima i u Aziji nudimo logističke usluge po visokim evropskim standardima kvaliteta, zajedno sa specifičnim regionalnim stručnim znanjem“, rekao je Volfgang Nisner. Primer za to je zajedničko preduzeće firme Gebrüder Weiss, Automotive Logistics, koje se od svog osnivanja krajem 2014. godine kod većeg broja međunarodnih proizvođača delova za automobile i proizvođača automobila u Kini dokazalo kao Lead Logistics Provider (LLP).

E-trgovina u žiži
Stalno rastuće poslovanje preko interneta ovaj logistički ekspert je ispratio proširenjem svojih proverenih eFulfillment rešenja na različite zemlje srednje i istočne Evrope. U sklopu toga je firma Gebrüder Weiss i svoj servis za selidbe (B2C) dodatno proširila uslugama dvočlanih timova i montaže nameštaja i tako postala lider na austrijskom tržištu. Mreža DPD u Austriji je proširena na više od 1.000 radnji za slanje paketa za privatna lica, a suvlasnik te kompanije je Gebrüder Weiss Paketdienst (GWP).

Sektor drumskog transporta i logistike je ukupno povećao prihod za 3,9 procenata na 857,7 miliona evra (2014: 825,8 miliona evra). Sektor Air & Sea je u 2015. godini prihodom od 293,9 miliona evra ostvario rast od 2 procenta (2014: 288,1 miliona evra). U sektorima Paketdienst (KEP) i New Business prihod je povećan za jedan procenat.

Od usluga špedicije do globalnog upravljanja lancem snabdevanja
Prošle godine koncern ne samo da je bio uspešan u oblasti transportne i skladišne logistike, već je postavio i odlučujuće smernice za svoj razvoj u oblasti globalnog upravljanja lancem snabdevanja. „Da bi se iskoristio pun potencijal optimizacije za naše klijente, moramo da posmatramo njihove složene lance snabdevanja u celini i da im pružimo podršku efikasnim savetima, planiranjem i logističkim znanjem“, dodao je Volfgang Nisner.

Prognoza za 2016.
U 2016. godini firma Gebrüder Weiss želi da dodatno učvrsti svoju vodeću poziciju u srednjoj i istočnoj Evropi, a takođe i duž drevnog puta svile u pravcu Kine i drugih dalekih tržišta. „Nastavićemo da svoje proizvode i procese prilagođavamo potrebama naših klijenata i da razvijamo inovativna rešenja, kako bismo držali korak sa sve većom digitalizacijom“, rekao je Volfgang Nisner. „Sa tim ciljem ćemo se i ubuduće bazirati na školovanim i angažovanim radnicima, koji besprekornom uslugom oduševljavaju naše klijente širom sveta.“

O kompaniji Gebrüder Weiss
Sa oko 6.000 zaposlenih, 150 sopstvenih filijala i preliminarnim godišnjim prihodom od 1,28 milijardi evra (2015.) firma Gebrüder Weiss spada u vodeća transportna i logistička preduzeća u Evropi. Pod krovom Gebrüder Weiss Holding AG sa sedištem u Lauterahu (Austrija) preduzeće pored svojih glavnih oblasti poslovanja drumskog transporta, vazdušnog i pomorskog transporta robe, kao i logistike, obuhvata i niz visoko specijalizovanih rešenja za određena delatnosti i ćerki-firmi – među njima između ostalog i logistički konsalting x|vise, tectraxx (specijalisti za visokotehnološka preduzeća), inet-logistics (softverska rešenja za upravljanje transportom TMS), dicall (komunikaciona rešenja, istraživanje tržišta, obuka), Rail Cargo (železnički transport) i servis za dostavu paketa Gebrüder Weiss, suvlasnika austrijskog DPD. Ovakvo koncentrisanje delatnosti omogućava koncernu da brzo i fleksibilno reaguje na potrebe klijenata. Zbog velikog broja ekoloških, ekonomskih i socijalnih mera, ovo porodično preduzeće čija istorija seže u prošlost više od 500 godina i danas se smatra predvodnikom na području održivog poslovanja.