Vesti iz trgovine

Kolica za kupovinuSudeći po interesovanju stranih i najvećih domaćih trgovinskih kuća, vojvođanska trgovina u narednih par godina trebalo bi da dobije drugačiju sliku, po mnogo čemu sličniju evropskoj. Velike planove na tržištu maloprodaje u Vojvodini imaju već prisutni trgovci ali neka zvučna svetska imena tek treba da nam stignu. Najjača su svakako „Plaza“ i „Špar“, ali ravnicu merkaju i manji trgovci, naročito oni iz susedstva.

Kada je o vojvođanskom tržištu reč, velike trgovinske kuće najpre su iskazale interesovanje za Novi Sad. Po saznanjima Dnevnika austrijski trgovinski gigant „Špar“ već je „bezecovao“ plac, a najverovatnije da dolazi i francuski „Intermarše“ koji je objekte već otvorio u nekoliko gradova u Srbiji. Velike planove ima i najveći domaći trgovac „Delta“.

Pored sadašnjeg „Tempo centra“, ova kompanija planira izgradnju „Delta pauer centra“. Kako je „Dnevniku“ rečeno u „Delta Holdingu“, biće to veliki trgovinski kompleks u kojem će Novosađani, sem kupovine u „Tempu“, moći da trguju i u salonima automobila, prodavnicama nameštaja, bele tehnike, radnjama tipa “uradi sam”. Koji su tačno objekti u pitanju, koje prodavnice nameštaja, automobila... biće utvrđeno tokom izrade projekta. U ovom trenutku izvesno je da je „Delta“ objedinila nekoliko okolnih parcela i da je obezbeđen prostor koji (sa sadašnjim „Tempom“) ima ukupnu površinu od 10 hektara. „Delta“ sada radi na urbanističkom projektu, a očekuje se i izmena detaljnog urbanističkog plana koji važi za ovaj deo grada. Posle pribavljanja svih potrebnih dozvola, počeće i građevinski radovi na ovoj lokaciji, ali tačan termin početka (samim tim i završetka) u ovom trenutku nije moguće navesti, jer se radi delom o stvarima koje ne zavise direktno od kompanije, kažu u „Delta Holdingu“.

- Kada govorimo o razvoju maloprodaje na prostoru cele pokrajine, za „Delta Maksi“ je tržište Vojvodine izuzetno značajno, zbog čega se ozbiljno radi na razvoju maloprodajne mreže na tom terenu. „Delta Maksi“ je zainteresovana da se pojavi u Novom Sadu, Inđiji, Rumi, Vršcu, Bačkoj Topoli, Bečeju, Subotici - kaže za naš list direktor „Delta Maksi Srbija“ Rajko Mandić.

Podsetimo, za samo mesec dana prošle godine, Novi Sad je dobio tri nova trgovačka centra. Slovenačke firme „Merkator“ i „Merkur“ odlučile su se na grinfild ulaganja, a lokalni investitor „Aleksandar“ je za devet miliona evra restaurirao 7.000 kvadrata „NJunorka“ u koji je smestio 30 proizvođača evropskih ili regionalnih brendova.“Merkator“ se udomio u zdanju od 36.000 kvadrata korisnog prostora, a „Merkur“ u Novom Sadu ima 9.600 kvadrata. Direktor „Merkura Internacional“ Zoran Cvijović najavio je za 2009. godinu još jedan objekat kod Kaćke petlje na sedam hektara površine koji će biti namenjen preduzetnicima. Planira da do 2012. godine u Srbiji otvori devet centara. Još jedan veliki slovenački trgovac „Tuš„, stigao je u Vojvodinu na velika vrata. Jedan od vodećih slovenačkih maloprodajnih lanaca u Srbiji planira da otvori 100 objekata i postane jedan od jačih aktera u trgovinskoj delatnosti, a upravo Vojvodina mu je polazna tačka. U ovdašnjim „trgovačkim krugovima“, šuška se da bi u Vojvodinu uskoro mogli da stignu i „sitniji“ igrači iz Hrvatske. Naime, hrvatski „Bilje merkant“ u dogledno vreme namerava da u Vojvodini, kroz franšizu, otvori više od 100 radnji. „Bilje merkant“ je jedno od najvećih i najznačajnih trgovačkih preduzeća na području Slavonije i Baranje, koje uspešno deluje na tržištu već šesnaest godina. Pomenimo, već su prisutni Križevački trgovinski centar KTC, „Idea“ biznismena Ivice Todorića.

Izraelska „Plaza centar grupa“ spremna je da uloži u Srbiju i 500 miliona dolara, a prvi ljudi kompanije najavili su otvaranje „Plazinih“ šoping centara u svim većim gradovima u Srbiji, pa ih je za očekivati i u Vojvodini.

I Inđija bi dogodine trebalo da osvane u novom ruhu. Na proleće bi u ovoj, osamnaestoj destinaciji preporučenoj za investiranje po ovogodišnjem izveštaju FDI magazina, trebalo da bude otvoren velelepni trgovinsko-poslovno-stambeni objekat na 43.000 kvadratnih metara. Investitor je multinacionalna kompanija „Trejd Junik“, a kompleks je vredan 60 miliona evra. U tom „gradu u malom“ tržni cenar će biti izgrađen na dva nivoa sa hipermarketom, iznad njega biće ekspo centar, a sportski teren na krovu.

 

Izvor: Dnevnik - Slađana Gluščević