Vesti iz trgovine

Srbijagas postrojenjeOve godine kompanija Srbijagas obeležava 10. godina poslovanja. Tim povodom, organizovana je pres konferencija u beogradskom hotelu Metropol Palace.

Direktor kompanije Dušan Bajatović istakao je da je besmisleno optuživati kompaniju koja potražuje 1.4 milijarde, dok njeni dugovi prema bankama iznose jednu milijardu. "Ukoliko bi naplatili sva potraživanja, Srbijagas bi bio u plusu od 400 do 500 miliona evra", ističe on. Broj zaposlenih u 2011. godini bio je 1207 dok je danas 1120. U kompaniji nije bilo otpuštanja niti zapošljavanja, a broj zaposlenih je smanjen zbog odlaska jednog manjeg broja ljudi u penziju tokom tih nekoliko godina.

Srbijagas je od 2013 godine izmirio preko 200 miliona dolara zaostalih obaveza prema Gaspromu uključujuci i obaveze iz 1996 i 2001 godine. Trenutno kompanija nema dugova prema Gaspromu a aktuelni nivo obaveza je regulisan protokolom iz 2014 godine koji se izmiruje. Obaveze prema NIS-u su 26 milijardi dinara, od čega će Srbijagas isplatiti 2.8 milijardi, dividenda od države 2 milijarde i bice izvršen otpis kamata od 5.8 milijardi. I pored regulisanja obaveza prema Gaspromu, ukupna dugovanja prema bankama nisu porasla. Ove godine kompanija će po prvi put izmiriti 60 miliona duga po osnovu uzetih kredita sa državnom garancijom od ukupnog iznosa od 218 miliona evra. Dobra vesti za kupce gasa je svakako i nova niža cena, koja će sa 210 dolara za 1000 kubnih metara pasti na 170 dolara, ističe on.

Bajatović se osvrnuo i na skladište gasa u Banadskom dvoru za koje je rekao da se nesmetano puni. U dogovoru sa Gaspromom, dogovorena je izgradnja druge faze skladišta. Finansiranje tog projekta ne obuhvata državne garancije i Gasprom će finansirati iz svojih izvora.
Dušan Bajatović je rekao i da trenutni dug privrede prema Srbijagasu iznosi više od 58 milijardi dinara. Jedan deo tog duga je nenaplativ zbog stečaja pojedinih firmi.

Na pitanje da li će tokom sledeće godine biti još neko pojeftinjenje gasa Bajatović je istakao: "Cena će zavisiti isključivo od kursa dolara, koji je imao velike oscilacije i zbog kojeg je kompanija pretrpela veliku stetu tokom ove i prošle godine".

Pripremio: Žarko Grozdanić