Vesti iz trgovine

Svetozar JanevskiPredsednik Upravnog odbora Tikveša, makedonski biznismen Svetozar Janevski, zakupio je Beogradsku industriju piva za 50.000 evra mesečno.

Mali akcionari BiP-a negodovali su zbog odluke Agencije za privatizaciju. Oni su istakli da je napravljen veliki propust time što nije raspisan javni tender za prodaju ovog preduzeća.

Nadzorni odbor usvojio je predlog da se sa firmom M-6 Eden Dooel koju je Janevski nedavno osnovao potpiše ugovor o zakupu. Preduzeće M-6 poseduje osnivački kapital od 600.000 dinara i u njoj je zaposlena jedna osoba, tvrde mali akcionari.

U ugovoru stoji da će zakupac zadržati 150 radnika, što znači da će njih 350 izgubiti posao. Tražimo da se ispita odgovornost svih koji su potpisali ugovor u kome stoji da će Janevski uložiti 30 miliona evra u Srbiju, dok je za BiP precizno naveden iznos od samo 50.000 kao zakup prostorija, ističe Slavko Popović, jedan od predstavnika malih akcionara.

Početkom devedesetih Janevski u Makedoniju dovodi poznate svetske brendove Coca Colu, Heineken, McDonald's. Sa partnerima osniva M-6 investicioni fond a 2003. godine postaje većinski akcionar vinarije Tikveš.

Pripremio: Žarko Grozdanić