Vesti iz trgovine

Metro PrehranaPredstavnici kompanija za proizvodnju namirnica i napitaka iz Srbije predstavili su juče u Moskvi svoje proizvode menadžmentu trgovačke kompanije „Metro”. Pozdravljajući potencijalne partnere iz Srbije, menadžer „Metroovog” odeljenja za kupovinu prehrambenih proizvoda Aleksandar Aleksandrov izjavio je da je trgovinska mreža „Metroa” u Rusiji druga, posle mreže „Iks 5”, i da svake godine u toj zemlji u proseku otvara po osam objekata. „Metro” u Moskvi ima 10 prodajnih objekata, u Sankt Peterburgu tri, a još 27 u ostalim ruskim regionima. U njima se prodaju glavni ruski i međunarodni brendovi, naveo je Aleksandrov i dodao da je za proizvode iz Srbije, da bi se prodavali u toj prodajnoj mreži, potrebno da poseduju inovativna svojstva i visok kvalitet, a da se o ceni može razgovarati.

Aleksandrov je izjavio da postoji velika verovatnoća za zaključivanje ugovora posle današnjih pregovora sa srpskim proizvođačima i da na ruskom tržištu postoji interesovanje za srpske proizvode. „Znamo da imate dobro povrće i voće, konzervisane proizvode, mesne prerađevine i mnogo drugog, a susret smo organizovali da bismo se upoznali direktno sa proizvođačima”, rekao je on, dodajući da se u „Metrou” preko distributera već prodaju neki srpski proizvodi.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Ljubiša Dimitrijević rekao je da su privrednici koji se predstavljaju u Moskvi već renomirani u Srbiji i da neki od njih rade u sistemu „Metroa” u Srbiji. „Pomoći ćemo maksimalno u stvaranju partnerstva sa firmama iz Srbije”, rekao je Dimitrijević, koji predvodi srpsku privrednu delegaciju tokom dvodnevnog boravka u Moskvi.

Dimitrijević je istakao da je Rusija posebno bitna za srpske proizvođače, s obzirom na dugogodišnje privredne kontakte i na to da su odnosi između dveju zemalja institucionalizovani i da se saradnja odvija preko dva mešovita komiteta – Srbije i Rusije i Srbije i Moskve. „Smatramo da su današnji sastanak u ’Metrou’ i jučerašnji sa rukovodstvom mreže ’Sedmi kontinent’ prave adrese za mogući plasman robe predstavnika naše prehrambene branše na rusko tržište”, rekao je on.

U Moskvi su predstavljeni proizvođači voća, povrća i prerađevina, mesne industrije, konditorskih proizvoda, vode, alkoholnih i bezalkoholnih pića, testenina i hemijske industrije, a ti proizvodi već su se dokazali u sistemu „Metroa” u Srbiji, rekao je Dimitrijević.

Svoju produkciju u Moskvi su predstavile kompanije „Juhor-eksport” iz Jagodine, „Neoplanta” iz Novog Sada, „Bambi” iz Požarevca, PIK „Južni Banat” iz Bele Crkve, PIK „Bečej”, firme „Prima produkt” iz Subotice i „Agrokom” iz Donjeg Tavankuta. Predstavili su se i „Rubin” iz Kruševca i „Vino Župa” iz Aleksandrovca, Kompanija IM „Zlatibor” iz Čajetine, „Vujić voda” iz Valjeva, „Vitamin” iz Horgoša, „Aleva” iz Novog Kneževca i NIS „Jazak voda” iz Novog Sada, „Centroproizvod”, „Beohemija” i „Fudlend” iz Beograda, kao i „Žitko” iz Bačke Topole, „Kondiva” iz Bujanovca, „Big bul” iz Bačinaca, „Karneks” iz Vrbasa i „Greni eksport” iz Gornje Trnave.

Dimitrijević je rekao da preko plasmana proizvoda u „Sedmom kontinentu”, naši proizvodi mogu da se prodaju i u Ukrajini i Belorusiji, tržištima bliskim i poznatim i Srbiji i Rusiji. „Trudićemo se iz Ministarstava poljoprivrede i trgovine i Privredne komore Srbije da ovim firmama pružimo podršku za realizaciju ugovora koje će zaključiti i nadam se da će ovo biti početak i da će se i ostali zainteresovani proizvođači priključiti ovoj grupi”, rekao je državni sekretar za poljoprivredu.

Jučerašnjoj prezentaciji prisustvovali su i predstavnici Euroaksiz banke, koja može da bude pratilac u saradnji srpskih i ruskih firmi, a u „Metrou” su srpski ugostitelji predstavili specijalitete srpske kuhinje.

Izvor: Politika