Vesti iz trgovine

Platne karticeDirektor Centra za bonitet Narodne banke Srbije (NBS) Ružica Stamenković izjavila je danas da su u 2007. godini najbolje poslovala privredna društva u oblasti trgovine, prerađivačke industrije, saobraćaja i veza i prometu nekretnina. Najlošije poslovne rezultate imala su javna preduzeća iz oblasti proizvodnje i prometa energije, rekla je Stamenkovićeva na konferenciji za novinare.

Više od polovine prihoda ostvarila su preduzeća iz sektora trgovine na veliko i malo (36,4 odsto) i prerađivačke industrije (27,1 odsto), što je za 28 odsto, odnosno 15,4 odsto više u odnosu na 2006. godinu.

Sumirajući rezultate analize dostavljenih finansijskih izveštaja za 2007. godinu, Stamenkovićeva je objasnila da su velika privredna društva učestvovala sa 51 odsto u ukupnim prihodima Srbije (oko 2,9 biliona dinara), što je za 10,7 odsto više nego u 2006.
Dve trećine ukupnih prihoda privrednih društava sa područja centralne Srbije, tačnije 67,3 odsto, ostvarila su preduzeća sa teritorije grada Beograda.

Stamenkovićeva je rekla da je Centar za bonitet NBS od 16. maja 2008. godine počeo da izrađuje "skoring" privrednih društava i preduzetnika i objasnila da je "skoring" celovita slika poslovanja privrednog društva, kao objektivizirana ocena sposobnosti izmirivanja obaveza privrednog društva.

Slika poslovanja privrednog društva dobija se u postupku vrednovanja šest finansijskih principa poslovanja - profitabilnosti, sigurnosti i likvidnosti, nezavisnosti, fleksibilnosti, finansiranja u skladu sa rizikom i budućeg rasta, navela je ona.

Na taj način dobijaju se trenutne ocene boniteta jednog preduzeća i klasifikovane su ocenama "A" (odličan bonitet), "B+", "B" i "B-" (veoma dobar bonitet), "C+", "C" i "C-" (dobar bonitet), "D+", "D" i "D-" (prihvatljiv bonitet) i "E" (veoma slab bonitet), navela je ona.

"Skoring", kao usluga boniteta, namenjen je svim zainteresovanim domaćim i stranim, pravnim i fizičkim licima, dostupan je putem Internet servisa NBS, na pismeni zahtev korisnika, a može biti i javno objavljen na Internet strani centralne banke, kazala je Stamenkovićeva.

Izvor