Vesti iz trgovine

Henkel cetralaHenkelovi rezultati prodaje i prihoda dostigli rekordan nivo u 2012. godini.

  • Rast prodaje od 5,8 odsto na 16,510 milijardi evra (organski rast od 3,8 odsto)
  • Korigovani* operativni profit je povećan za 15,1 odsto na 2,335 milijardi evra
  • Korigovana* EBIT marža povećana za 1,1 odsto na 14,1 odsto
  • Korigovani* prinos po prioritetnoj akciji (EPS) uvećan za 17,8 odsto i dostigao 3,70 evra
  • Dobar rezultat na tržištima u razvoju (organski rast od 7,8 odsto)
  • Predložena dividenda povećana za 18,8 odsto na 0,95 evra po prioritetnoj akciji
  • Tekuća 2013. godina će biti još jedna godina rasta

„Protekla 2012. godina je za Henkel bila najuspešnija do sada. Ostvarili smo odlične rezultate na izuzetno nestabilnom i konkurentnom tržišnom okruženju i, na taj način, ispunili i čak prevazišli finansijske ciljeve“, izjavio je Kasper Rorsted, izvršni direktor kompanije Henkel. „Sva tri poslovna sektora su ostvarila rast profita uz porast tržišnog udela na svojim tržištima, a istovremeno smo ostvarili ambiciozne finansijske ciljeve koje smo postavili 2008. godine, za period do 2012. godine.“

Henkelova prodaja u 2012. godini je iznosila 16,510 milijardi evra, što predstavlja rast od 5,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit je povećan na 2,335 milijardi evra, što predstavlja rast od 15,1 odsto. Uprkos višim cenama na tržištu nabavki, korigovan prihod od prodaje (korigovana EBIT marža) je značajno povećan za 1,1 procentnih poena, sa 13,0 odsto na 14,1 odsto. Neto dug je smanjen na 85 miliona evra od 31. decembra 2012. godine, a koji je u istom periodu prethodne godine iznosio 1,392 milijardi evra. Kao rezultat smanjenja neto duga i nižih kamata, finansijski rezultat kompanije se popravio za 14 miliona evra, na 141 milion evra.

Učinak poslovnih sektora

Sva tri poslovna sektora doprinela su porastu organske prodaje i dodatno uvećala tržišne udele na relevantnim tržištima. Sektor Detergenti i kućna hemija zabeležio je rast organske prodaje od 4,7 odsto, rast organske prodaje u sektoru Beauty care iznosio je 3,1 odsto, dok je sektor Adhezivi tehnologije zabeležio organski rast od oko 3,6 odsto.

Regionalni rezultati

Prodaja u Istočnoj Evropi je porasla za 6,2 odsto na 2,986 milijardi evra, dok je organski rast od 6,0 odsto bio potpomognut prvenstveno poslovanjem u Turskoj i Rusiji. Zabeležena prodaja na tržištima u razvoju u Istočnoj Evropi, Africi, Bliskom Istoku, Južnoj Americi i Aziji (osim Japana) porasla je za 9,3 odsto na 7,115 milijardi evra u datom periodu.

Rezultati u CEE regionu

Henkel za centralnu i istočnu Evropu (Henkel CEE) u 2012. godini je po prvi put prešao granicu od 3 milijarde evra u prodaji. Rast prodaje u regionu je iznosio 7,4 odsto u lokalnoj valuti, dok je prihod porastao 25 puta od ulaska kompanije na tržište Istočne Evrope. U protekloj godini, Henkel CEE je zaposlio 9.200 ljudi, a najveće stope rasta zabeležene su u Rumuniji, Rusiji i u Srbiji, kao i u sektoru detergenata i sredstava za čišćenje u Turskoj.

Predviđanje prodaje i profita za 2013. godinu

„Snažna dinamičnost i velika nestabilnost na našim tržištima će se nastaviti. Henkel je dobro pozicioniran i mi ćemo nastaviti da dodatno pojednostavljujemo i unapređujemo naše procedure kako bismo odgovorili na promene brže od naših konkurenata. Očekujemo da rast organske prodaje u čitavoj fiskalnoj godini bude između 3 i 5 odsto. Takođe, Henkel očekuje rast korigovanog prihoda od prodaje (EBIT) od oko 14,5 odsto, kao i rast korigovanog prinosa po prioritetnoj akciji od najmanje 10 odsto“, rekao je Rorsted.