Vesti iz trgovine

Delta City pored stadiona - nacrtPo pisanju Građanskog lista postoji mogućnost da je Delta ipak odustala od izgradnje novosadskog Delta City-ja na parceli pored stadiona Vojvodine i da se umesto toga odlučila za teren u blizini postojećeg hipermarketa Tempo.
Kao jedan od dokaza o nameri Delte da sagradi tržni centar na toj lokaciji jeste i iseljenje carine za robnu ispostavu. Iseljenje dela carine za robnu ispostavu iz Luke Novi Sad na Rimske šančeve obrazloženo je iz Uprave carina činjenicom da je veći deo saobraćaja izmešten iz grada ka autoputu da bi se smanjila emisija štetnih gasova.

Pogodnost je što su obezbeđena i besplatna parking mesta za teretnjake, a bez naknade se koriste novi objekti na novoj lokaciji. No, navedeni razlozi premeštanja carine ipak se dovode u sumnju, jer izvor "Građanskog lista" kaže da predsednik kompanije "Delta holding" Miroslav Mišković uveliko otkupljuje parcele i poslovne objekte u Luci Novi Sad, u okolini megamerketa "Tempo". Takođe, "Građanski list" je nezvanično saznao da je azotara "Agrohem" promenila vlasnika i da novi neće nastaviti da se bavi istom delatnošću.

U prilog tome da je "Delta" promenila prvobitni plan i ima nameru da sazida veliki tržni kompleks u Luci umesto kod gradskog stadiona "Karađorđe" ide i to da su odustali od kupovine parcele iza stadiona, nezvanično kažu gradski oci, da li zato što se detaljni regulacioni plan godinama pravi i usvaja ili je Luka mnogo blagorodnije mesto za biznis kad objedinjuje čak tri saobraćajna koridora, put, železnicu i vodotok.

Da postoji plan da se izgradi veliki tržni centar može se potkrepiti i podatkom koji su nam saopštili nadležni iz JP "Vode Vojvodine". Naime, ovo preduzeće gazduje priobalnim delom vodotoka, pa i kanalom DTD, i za bilo koje promene u detaljnom regulacionom planu oni moraju biti konsultovani kako bi dali saglasnost. Pre izvesnog vremena iz JP "Urbanizam" dobili smo zahtev za uslove za izradu urbanističkog projekta da na lokaciji "Agrohema" bude tržni centar. Detaljnih podataka o budućem objektu nismo dobili jer je to u fazi planiranja. Preduzeće je dalo odobrenje za promenu plana detaljne regulacije, uz standardna ograničenja o zaštiti linije odbrana od voda, kao što je, na primer, zabranjeno ukopavanje i slično. Za budući projekat objekta takođe se mora tražiti saglasnost, ali o tom potom - rekli su Građanskom listu nadležni u "Vodama Vojvodine".

Izvor: Gradjanski