Vesti iz trgovine

Pascal Lamy i Mladjan DinkicGeneralni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO) Paskal Lami je danas, posle sastanka sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađanom Dinkićem, izrazio uverenje da će sledeće godine Srbija postati član STO, pod uslovom da srpska strana uloži istu energiju koju je do sada uložila.
"Imali smo dobar radni sastanak sa ministrom Dinkićem čije je prisustvo ovde danas jasan znak koliki značaj Srbija pridaje učlanjenju u STO", rekao je Lami, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Dinkić je posle sastanka sa Lamijem rekao da je utvrđen plan koji predviđa usklađivanje zakonskih akata Srbije sa zakonskom regulativom članica STO.
"Članstvo Srbije u STO omogućava dobijanje statusa najpovlašćenije nacije u trgovini sa 152 zemlje članice STO, što znači izvoz naših proizvoda uz niže carine, zaštitu od nelegalnih ekonomskih mera drugih zemalja, uz istovremenu zaštitu od nelojalne konkurencije na domaćem tržištu sprečavanjem monopolskog položaja", rekao je Dinkić i dodao da članstvo Srbije u STO će privući još više stranih investitora. Dinkić je rekao da je članstvo Srbije u STO preduslov za članstvo Srbije u EU. U toku dana biće održan i sastanak Radne grupe za prisatupanje Srbije STO.

Ministar Dinkić i državna sekretar u ministarstvu Jasna Matić održali su niz bilateralnih sastanaka sa delegacijama Švajcarske, Kanade, SAD, Japana, Turske i Norveške na temu liberalizacije tržišta roba i usluga.

Izvor