Vesti iz trgovine
Mercator SlovenijaTri najveća trgovinska lanca u Sloveniji kontrolišu između 66 i 71 odsto tržišta robe široke potrošnje, pokazale su tri studije maloprodajnog sektora realizovane između januara i marta. Kako je danas objavio ljubljanski dnevni list Delo, samo Mercator ima udeo na slovenačkom tržištu između 34,9 i 36 odsto (zavisno od agencije koja je sprovela istraživanje). Lanac Spar je drugi, sa udelom između 15,1 i 19 odsto, dok je treći Tuš, čiji se udeo procenjuje na 12,2 do 16 odsto, prenela je agencija STA.
Ovi rezultati imaju veliku važnost u trenutnoj borbi za potrošače, pošto su vladini zvaničnici i dobavljači označili velike trgovinske lance u zemlji kao najveće krivce za brz rast inflacije, a pre svega povećanje cena hrane, koje je dvostruko brže nego u evrozoni.

Kompanija Mercator tumači rezultate istraživanja kao dokaz da ona nije nikad imala dominantan položaj na tržištu Slovenije, pošto njen udeo nikad nije premašio 40 odsto, objavilo je Delo.

Trgovinska komora Slovenije je od revizorske firme KPMG naručila analizu podataka o tržišnim udelima. Izvršna direktorka Komore, Marica Lah je izjavila da želi "da razotkrije istinitost teorije, koju propagira ministar privrede Andrej Bajuk, o tome da četiri najveća trgovinska lanca u Sloveniji imaju tržišni udeo od 90 odsto."
 
Izvor