Vesti iz trgovine

Super VeroVoždovčani na cijem parkingu treba da se izgradi supermarket „Vero“ odbili projekat koji je u ime investitora predstavio arhitekta Božanić.

Posle višečasovne rasprave juče je u zgradi opštine Voždovac javno ismejan prikazani nacrt buduće podzemne garaže u ulici Vojvode Stepe 251. Naime, grupa stanara ovih solitera, koja nekoliko meseci bije uličnu bitku protiv izgradnje „Super Vera“ na parceli sadašnjeg javnog parkinga, odbila je ponuđeni plan, iako je Đorđe Bobić, gradski arhitekta, u ime Skupštine grada rekao da im je ovo „poslednje moguće rešenje“. Da podsetimo, Skupština grada je nedavno naložila Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju da finansira izgradnju podzemnih garaža prema projektu koji će uraditi urbanisti „Super Vera“.

Pokušavajući da pred građanima opravda to što nije potpisao svoj projekat njegov autor, arhitekta Marinko Božanić naglasio je da je „reč samo o nacrtu, koji stanari ne moraju da prihvate“. Prema njegovim rečima, podzemna garaža trebalo bi da primi više od 800 vozila, ali ona nikako ne može da bude sazidana ispod budućeg objekta „Vero“, jer je to, kako je naglasio, privatno zemljište!
- U projektu je rešen i problem sa postojećim dizel-agregatom ovog solitera, kao i svi ostali. Inače, radi se samo o predlozima, nakon kojih bi građani trebalo da povuku tužbe i obustave sve sudske postupke pokrenute po otpočinjanju radova - objasnio je Božanić, koji je bez odgovora ostavio koleginicu, takođe jednu od stanara, koja smatra da je parcela suviše mala za toliko parking mesta, jer svako od njih, po zakonu, mora biti veličine 2,5 sa pet metara.

Pojedinačne primedbe na ovakvu „projektantsku ponudu“ izneo je docent Arhitektonskog fakulteta Aleksandar Rajičić, jedan od stanara.
- Garaža ne može da bude čas dole, čas gore! Ovo je samo dopunjeni i obojeni projekat koji je ponuđen prošle nedelje, što svaki student arhitekture može da završi za 25 minuta posla. Bitno je da se ne može kopati na mestu na kojem su toplovod i vodovodne instalacije, takođe i tik uz tramvajske šine. Podzemne garaže ne mogu da niknu na svakom slobodnom mestu. Takođe, prema nacrtu postoji samo jedan ulaz, što protivpožarna inspekcija nikada neće odobriti, jer je poznato da su garaže najkritičnija mesta za požare - objasnio je Rajičić.

Dragan Dingarac, predstavnik stanara, naglasio je da ako pristanu na ovakav projekat, to znači da su odobrili nešto što je od samog početka nelegalno: - Direkcija planira da sa 400.000 evra finansira izgradnju garaže, ali da ona nikako ne bude ispod budućeg supermarketa. Zašto su uporni u tome, to nam nije jasno, jer zemljište ispod „Vera“ i dalje pripada Srbiji.

Budući da je prema projektu iz 1991. godine planirano da na spornoj parceli bude izgrađen dom zdravlja, dečje obdanište ili neki drugi objekat tercijalne delatnosti, grupa građana zahteva da se odustane od izgradnje „Vera“. Bobić, koji je priznao da ni sam ne shvata kako je došlo do izmene urbanističkog projekta, smatra da je još tada učinjena greška i naglašava da građevinska inspekcija, „koju je dva puta slao“, nije utvrdila nikakve propuste.
Nezadovoljni ovim ponuđenim „nerealnim projektom“, stanari iz Vojvode Stepe ponovo su sinoć od 19.30 časova na sat vremena automobilima zatvorili ulicu.

Posle pobune stanara solitera u ulici Vojvode Stepe, koji će izgradnjom „Super Vera“ ostati bez parking prostora, kompanija „Veropulos“ najavila je juče da će uprkos svemu započeti izgradnju svog petog objekta u Beogradu na ovoj parceli. Kako je saopštila ova kompanija, „Super Vero 5“ na Voždovcu prema projektu ima tri nivoa, od kojih je svaki od 2.000 metara kvadratnih, i to podzemnu garažu, hipermarket u prizemlju, a na spratu je planiran restoran i velika dečja igraonica.

Izvor: Kurir