Vesti iz trgovine

Maketa objekta u izgradnjiPripreme za usvajanje novog zakona o trgovini traju od 2005.godine, ali zbog turbulentne političke situacije, kao i čestih izbora, on do danas još nije donet. Početkom prošle godine bio je gotovo pred usvajanjem, u skupštinskoj proceduri, ali je posle parlamentarnih izbora i formiranja nove vlade, povučen. U prethodnom periodu, na tekstu zakona vršene su intenzivne dorade i osavremenjavanje, tako da će možda već iduće nedelje, biti pred Vladom Srbije - izjavio je Svetozar Rajičević, sekretar u Ministarstvu trgovine, prilikom predstavljanja zakona u Regionalnoj privrednoj komori u Kikindi.

Kako je Rajičević naglasio, "zakon će se potvrđivati u praksi, a trenutno je najvažnije da se donesu i odgovarajuća podzakonska akta, pravilnici i uredbe".
- Novi zakon o trgovini će na jedinstven način regulisati tu oblast, jer su rešenja koja se sada primenjuju prevaziđena i ne odgovaraju vremenu u kome živimo. On je usaglašen sa zakonima koji važe u Evropskoj uniji, kao i sa rešenjima koja se primenjuju u zemljama u okruženju - rekao je Rajičević.
Sekretar Ministarstva trgovine je naglasio da će posebnim poglavljem biti regulisano i unapređenje strukture trgovine. Između ostalog, predviđeno je da se kod gradnje velikih trgovinskih objekata, pored dozvola od države, zatraži i saglasnost lokalne samouprave. Time bi se očuvala postojeća struktura malih trgovinskih radnji, kako ih veliki sistemi ne bi "ugušili".

Izgradnja hipermarketa


Prema oceni profesora Stipa Lovrete, u Srbiji do sada nije postojao moderan zakon o trgovini koji bi regulisao tržišni ambijent. On ističe da od 90-ih imamo stare zakone u ovoj oblasti, iako je od tada mnogo toga u svetu promenjeno. Prema rečima Lovrete, trenutno se radi inovirana strategija trgovine, o kojoj će se vlada izjašnjavati u maju ove godine, a novi zakon je na njoj upravo i zasnovan.
Profesor Lovreta tvrdi da će zakon pomoći da se trgovina iz "sive zone", svede u razumne okvire. Argumente za ovakvu tvrdnju vidi u uvođenju oštre konkurencije, u otvaranju srpskog tržišta, što utiče na suzbijanje "sive ekonomije", koja je, inače, pratilac i mnogo razvijenijih tržišta od našeg.

Izvor: Danas