Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Apatinska pivara obeležila 260 godina postojanja

Više
7 godina 7 meseci pre #989 od Zarko
Povodom obeležavanja 260 godina postojanja Apatinske pivare, vodećeg proizvođača piva u Srbiji, danas je otvoreno Postrojenje za preradu otpadnih voda. Investicijom vrednom više od 11 miliona evra, dugoročno će biti rešeno odvođenje i tretman otpadnih voda u pivari.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, mnogobrojne zvanice i predstavnici medija. Simboličnim presecanjem vrpce, Ministar privrede Goran Knežević i Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, njegova ekselencija Kajl Rendolf Skot ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, njegova ekselencija Filip Pinington, ambasador Kanade u Republici Srbiji i generalni direktor Apatinske pivare Dragan Radivojević, pustili su u rad Postrojenje za preradu otpadnih voda.


Ministar privrede gospodin Goran Knežević obratio se prisutnima i istakao da je jedan od najvažnijih ciljeva politike Vlade Republike Srbije privredni rast, i da su za ostvarivanje tog rasta potrebni su jaki, veliki i snažni investitori i naravno razvoj malih i srednjih preduzeća, koji uz velike investitore mogu da konstruišu jednu dobru mrežu kooperanata i dobavljača.
„Tek nakon toga možemo očekivati da ispunimo naš željeni cilj, a to je rast društvenog bruto proizvoda od tri i više procenata u narednom periodu. Država će učiniti sve da napravi najbolji mogući ambijent i da obezbedi uslove koji će biti najkonkurentniji za dovođenje investitora. Sa druge strane, radićemo na razvoju našeg privrednog ambijenta – na infrastrukturi, na seči propisa, odnosno donošenju zakona koji će omogućiti da u našem pravnom sistemu svi budu bezbedni. Sve to doprineće da dođemo do što većeg poverenja naših investitora i želim da im se zahvalim, jer očigledno da Srbija vodi dobru politiku, i da investivcije kao što je ova danas dodatno učvršćuju poverenje koje Srbija ima kod investitora. Želim svima puno sreće, a našem današnjem domaćinu, Apatinskoj pivari, obećavam da ćemo u narednom periodu izaći svakom njihovom zahtevu u susret i da ćemo im pomoći da i dalje budu ovako uspešni.“, izjavio je Ministar Knežević


Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospodin Branislav Nedimović istakao je da kompanije kao što je Apatinska pivara donose novi kvalitet u ovu zajednicu. „Hvala pivari što je pokazala takvu društvenu odgovornost i uložila u jedan deo buduće investicije koji će služiti lokalnoj samoupravi. Ova investicija je jako važna i daće jedan novi kvalitet - često se ovih dana priča o poglavlju 27 koje je u vezi sa životnom sredinom, o jednom od najskupljih poglavlja čiji put moramo da prođemo da bismo zadovoljili sve kvalitete i da bismo mogli da se integrišemo u EU. Ovih 11 miliona evra i postrojenja prestavljaju jedan važan segment čitave ove priče, na ispunjavanju puta koji stoji pred nama, puta životne sredine i evropskih integracija.“, rekao je Ministar Nedimović.
Dragan Radivojević rekao je da ova investicija predstavlja trajnu opredeljenost kompanije da ulaže u zajednicu u kojoj posluje. „U cilju očuvanja životne sredine, kojoj smo kao društveno-odgovorna kompanija izuzetno posvećeni, posebno mi je zadovoljstvo što smo došli do trenutka kada prirodi možemo da vratimo potpuno čistu vodu koju koristimo u našem proizvodnom procesu, a da istovremeno dobijamo i koristimo obnovljiv izvor energije - biogas, kojim smo smanjili zavisnost od snabdevanja prirodnim gasom i do 7 odsto.”

Radivoj Sekulić, predsednik opštine Apatin, zahvalio se Apatinskoj pivari na doprinosu koju kroz svoje poslovanje daje opštini Apatin i čitavoj zajednici. „Nekada je naš grad imao razvijenu industriju, pivarstvo, brodgradnju, tekstilnu i obućarsku. Danas imamo Pivaru gde su se uvek visoko cenili red, rad i disciplina. Nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade I nas samih uspeti da vratimo deo nekadašnjih privrednih zbivanja u gradu, da oživimo aktivnosti i zadržimo mlade-rekao” je Sekulić, predsednik opštine i sam nekada radnik Pivare.

Apatinska pivara je građanima Apatina i okoline poklonila i celodnevnu manifestaciju na centralnom gradskom trgu, tokom koje su posetioci mogli da uživaju u izložbi radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti na temu reciklaže, da se upoznaju sa istorijatom Apatinske pivare, prikazanim kroz izložbu fotografija. Svi zainteresovani mogli su da učestvuju u reciklažnom triatlonu, aktvnostima vezanim za akciju Kad pijem ne vozim, oprobaju se u limbo plesu kod velikog Jelena, prošetaju centrom grada i upoznaju se sa tradicionalnim zanatima, rukotvorinama i probaju specijalitete Apatina.

Specijalni gosti u Apatinu bili su i članovi Paraolimpijske reprezentacije Srbije i osvajači devet medalja na nedavno održanim Paraolimpijskim igrama u Riju. Apatinska pivara i Jelen u okviru projekta „Šampioni svaki dan“ pružaju aktivnu podršku Paraolimpijskom komitetu Srbije tokom celog olimpijskog ciklusa, do sledećih igara u Tokiju.

Posebno oduševljenje izazvali su koncerti poznatih izvođača koji su se smenjivali na bini - pored muzičkog performansa Dejana Petrovića Big benda, organizovan je i koncert Miroslava Ilića, dok su ljubitelji rok muzike uživali u nastupu grupe Neozbiljni pesimisti i grupe S.A.R.S.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.