× Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Održano studensko takimičenje »ThinkGoodMobility«

Više
6 godina 9 meseci pre #879 od Zarko
Na međunarodnom Goodyear-ovom izazovu ThinkGoodMobility, svojomidejomudruživanja obnovljive energije i inteligentne mreže mobilnosti,pobedio je 23 godine star Artur Ząbczyk iz Poljske.

Na konkursuThinkGoodMobility koji suorganizovali društvoGoodyear i institut ThinkYoung pobedio je Artur Ząbczyk, student Tehničkog univerziteta Šlezije iz Poljske. Stručnu komisiju je ubedio inovativnim Sistemom upravljanja i obnavljanja (ManagementandRecoverySystem-MaRS) kojiudružuje inovativnu kombinaciju recikliranja energije iz automobila i platformusa aktuelnim podacima o saobraćaju.Svojim sofisticiranim pristupom i potencijalnom implementacijomArturov predlog je odstupao od ostalih. Korišćenjem postojeće tehnologije ostvario jedinstven sistem za osetno poboljšanje efikasnosti vozača koji je istovremeno i ekološki prihvatljiv jer bitno skraćuje vreme putovanja, znatno smanjuje troškove i ima pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Na koji način bi delovaoMaRS?
Pametan sistem bi mogao sam da obnavlja razne oblike energije kojuproizvodi vozilo ipomoću njeda priprema automobil na "jedrenje" (npr. stanje spremnosti) u saobraćaju. Pored toga,MaRSbi predstavljaomrežu sa pametnim informacijama kojaudružuje sva vozila na putukao i podatke o njihovoj vožnji, akorisnikebi obaveštavalao aktuelnimnesrećama i saobraćajnoj signalizaciji. Stručna komisija je prepoznala daMaRSima mogućnost radikalnogsmanjenja emisijai troškova,što bi za nekolikogodina moglo dareformišesaobraćajugradovima iistovremeno poboljša kvalitet života.


Ząbczykovrad je izabrankao najboljiod 73 prijavljene ideje iz cele Evrope.Drugo mesto zauzeo jeJacopoRunchi iz Italije za idejuhladnog modularnog vozila sa 2-4 točka, a treće SiddhartaKhastgir iz Velike Britanije za sistem koji nagrađuje putnike za njihove pametne mobilne odluke. Među petnaestoro najboljih našla su se i dva Slovenca, Pavle Puzigaća i AnžeKocjan. Pavle Puzigaća je predstavio virtualnu platformu putem koje bi pojedinci, korišćenjem avatara, mogli iz fotelje u svojoj dnevnoj sobi da se susreću bilo gde i bilo kada i na taj način rasterete transportne puteve. Dok je AnžeKocjan oduševio žiri idejom da metalne delove karoserije i neke noseće delove zameni polimernim materijalima. Zamenom bi se smanjila težina vozila i time postigle bolje vozne karakteristike i efikasnije korišćenjegoriva, a osim toga bi i izrada takvog vozila bila energetski efikasnija.Informacije o preduzeću Goodyear Dunlop Sava Tires

Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je jedan od vodećih proizvođača pneumatika u jugoistočnoj Evropi. Od 2004. godine stopostotni vlasnik preduzeća je Goodyear Dunlop Tires Europe B. V. Društvo Goodyear Dunlop Sava Tires, koje odlikuje certifikat "Družini prijazno podjetje" i koje je ove godine već četvrti put uzastopce dobilo nezavisni certifikat "Top Employer", ima oko 1.400 zaposlenih.

Goodyear Dunlop Sava Tires proizvodi, odnosno prodaje, pneumatike za putnička, poluteretna i teretna vozila, pneumatike za industrijske i građevinske mašine, pneumatike za motocikle i unutrašnje gume. Prodajni program čine pneumatici pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Naši pneumatici pružaju sigurnost i udobnost vozačima na putevima u celom svetu jer više od 90 procenata pneumatika prodajemo u evropske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear.


Informacije o korporaciji Goodyear

Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 66 hiljada ljudi, a proizvodnju ima u 49 pogona koji se nalaze u 22 države u svetu. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama.


Informacije o organizaciji ThinkYoung

Organizacija ThinkYoung je prvi trust mozgovausmeren na mlade ljude. Osnovan je 2007. godine, a svoje kancelarije ima u Briselu, Ženevi i Hong Kongu. Organizacija ThinkYoungvršiistraživanja i ankete i stvara dokumentarne filmove i političke predloge usmerene na pet područja: preduzetništvo, obrazovanje, odnosi EU-Azija, proces širenja EU i životna sredina.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum